Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politika výzkumu a vývoje (JSM651)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JSM651 - Politika výzkumu a vývoje, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je poskytnout studentům základní a komplexní přehled o politice výzkumu a vývoje v globálním kontextu. Hlavní trendy a paradigmata budou diskutovány nejen na příkladu České republiky, ale předmětem diskusí a analýz budou také evropské a mimoevropské státy včetně EU. Absolventi kurzu by měli být schopni oblasti výrazně porozumět, umět vyhledávat a analyzovat základní informace, popsat základní problematické otázky a svá stanoviska prezentovat a obhájit.  

Literatura

Literatura obsahuje jak odborné publikace, návrhové a analytické dokumenty, tak některé vybrané právní předpisy. A to jak v češtině, tak v angličtině. Příklady: Články z odborných časopisů - například Research PolicyInternational Comparative Performance of the UK Research Base - 2013. A report prepared by Elsevier for the UK’s Department of Business, Innovation and Skills (BIS) Knowledge networks and nations: Global scientific collaboration in the 21st century, 2011 Commission Recommendation on the management of intellectual property in knowledge transfer activities and Code of Practice for universities and other public research organisations, 1998 COMMUNICATION FROM THE COMMISSION. The role of the universities in the Europe of knowledge, 2013 Lucie Vavříková, Úvod do scientometrie, 2008 Analýza stavu výzkumu, vývoje a inovací v České republice a jejich srovnání se zahraničím v roce 2012. Závěrečná zpráva Mezinárodního auditu výzkumu, vývoje a inovací České republiky, 2011 (Česká a anglická verze) Národní priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací 2012 Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů - pro příslušné roky Text Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace Text Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků

Požadavky

Kurz bude vyžadovat pravidelnou účast a pravidelnou přípravu na zadané úkoly včetně zapojení v rámci vlastní prezentace a diskuse při prezentací ostatních.

Garant

Dr. Mgr. Aleš Vlk