Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patobiomechanika (PABA070N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PABA070N - Patobiomechanika, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět rozvíjí základní poznatky předmětů biomechaniky. Pozornost je věnovaná patologickým aspektům biomechaniky pohybového ústrojí, kardiovaskulárního systému, vývojovým vadám a zvláštnostem pohybu seniorů a všech skupin zdravotně postižených.

Sylabus

1. Diagnostika pohybu osob se zdravotním postižením z hlediska biomechaniky.2. Zátěžové pole, interakční rozhraní a jejich kvantifikace u osob s amputací.3. Biomechanika vývojových vad a možnosti jejich prevence.4. Pohybové modifikace, hendikep a alternativy biomechaniky.5. Zvláštnosti pohybu seniorů.6. Kvantitativní a kvalitativní podmínky pohybu osob se zdravotním postižením.7. Konstrukční principy a charakteristiky pomůcek pro osoby se zdravotním postižením.8. Experiment - pozorování, tzv. objektivizace, chyby, rozlišovací úroveň, citlivost, přesnost; problém detekce a měřitelnosti fyzikálních veličin na živém objektu.9. Elektrofyziologické metody.10. Intolerance měkkých tkání vůči dlouhodobé zátěži.11. Problematika diskomfortu, pozornosti a bezpečnosti pohybu.12. Hygienické a profesní normy.13. Úvod do forenzní a úrazové biomechaniky.14. Biomechanická a kinesiologická analýza vybraného typu zdravotního postižení.15. Limity tolerance k mechanické zátěži a normy NIOSH.

Literatura

Povinná:1. KLENERMAN, L., WOOD, B. The human foot. Springer - Verlag London Limited, 2006.2. JELEN, K. Patellar ligament rupture. In BARTHLET, R. Sports biomechanics reducing injury and improvement performance. 1. ed. London, New York : E & FN Spon, 1999. 135 - 138 p. ISBN 0 419 18440 6.3. KOLÁŘ, V., JELEN, K. Interakční dynamika nohy s ortopedickou vadou při kontaktu s podložkou. In OTÁHAL, S. et al. Biomechanics, biofluidics and alternative biomaterial substitutions. Biomechanika, biofluidika a alternativní biomateriálové náhrady. 1. ed. Praha : Charles University in Prague, FTVS, 2006. 107 p. ISBN 80-86317-40-4. Doporučená:1. GERHARD, A., HOLZAPFEL, R., OGDEN, W. Mechanics of biological tissue. Springer - Verlag Berlin Heidelberg, 2006.

Požadavky

Požadavky ke klasifikovanému zápočtu:Vlastní esej nebo překlad vybraného článku k dané tématice.Písemný test.

Garant

doc. PaedDr. Karel Jelen, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Karel Jelen, CSc.