Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy anatomie a kineziologie (PABA082)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PABA082 - Základy anatomie a kineziologie, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat anatomické a kineziologické znalosti o lidském těle, které jsou nezbytné jak pro další výuku, tak i pro sportovní praxi

Sylabus

Přednášky: 1. Pojetí oboru. Buňka, tkáň, orgán. Tkáně pohybového systému. Vznik pohybu. Pohyb a morfogeneze.2. Biomechanické vlastnosti tkání. Regenerace tkání. Obecná osteologie a arthrologie, kineziologie ramenního kloubu a pletence HK. Kloubní náhrady.3. Kloub loketní, klouby ruky. Kineziologie kloubů. Axiální systém. Hybný segment.4. Pánev, křížokyčelní a kyčelní kloub. Kineziologie kyčelního kloubu. Náhrady kyčelního kloubu.5. Kolenní kloub, klouby nohy, nožní klenba. Kineziologie těchto kloubů. Náhrady kolenního kloubu.6. Obecná myologie. Topografie a osteofasciální prostory HK a DK.7. Lebka - splanchnocranium. Základy antropometrie obličejového skeletu. Lebka-neurokranium. Základy antropometrie neurokrania.8. Dýchací soustava. Mediastinum. Mechanika dýchání.9. Močová soustava. Mužský pohlavní systém. Topografie mužské pánve. 10. Ženské pohlavní orgány. Topografie ženské pánve.11. Srdce. Cévní zásobení hlavy, krku a orgánů trupu. Mízní systém.12. Schéma míšního nervu. Nervy horní a dolní končetiny.13. Stavba míchy, míšní dráhy. Mozkový kmen.14. Mozeček, diencephalon, telencephalon. Řízení pohybu. Senzitivní a senzorické dráhy. Limbický ystém. Smyslové ústrojí.Cvičení:1. Kostra horní končetiny, kostra dolní končetiny.2. Axiální systém a jeho spoje.3. Klouby horní končetiny, klouby dolní končetiny.4. Svaly horní končetiny (pletenec, paže), svaly honí končetiny (předloktí, ruka).5. Svaly dolní končetiny (pletenec, stehno), svaly dolní končetiny (bérec, noha.)6. Svaly krku, hrudníku a břicha.7. Svaly zad.

Literatura

DYLEVSKÝ, I. Základy funkční anatomie., Praha, Karolinum, 2007.-DYLEVSKÝ, I. Obecná kineziologie člověka., Praha, Karolinum 2007.-.DYLEVSKÝ, I.: Speciální kineziologie člověka, Praha, Grada 2009.-KUČERA, M., DYLEVSKÝ, I., a kol. Dítě a sport, Praha, Galen 2009, 250 s.

Požadavky

Požadavky na zápočet a zkoušku: Účast na cvičeních min. 80%. Zápočtový test. Ústní zkouška.

Garant

doc. MUDr. Jakub Otáhal, Ph.D.