Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická výživa (PBML004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PBML004 - Klinická výživa, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1. Úvod do problematiky předmětu (zopakování základních pojmů - složky stravy, výživová pyramida)2. Diagnostické metody v dietologii (vzorce, rovnice, dotazníky, PC zpracování, metody pro analýzu tělesného složení + praktická ukázka)3. Světové kuchyně, Alternativní výživa4. Pojem sportovní výživa a její dělení5. Specifika sportovní výživy s ohledem na různé druhy sportů6. Sacharidová superkompenzace7. Volba vhodných potravin v závislosti na pohybovém zatížení8. Pitný režim ve sportu 9. Výživové doplňky a další zajímavosti 10. Specifika výživy v dětství a geriatrii 11. Specifika výživy v těhotenství a období laktace12. Specifika výživy především u vybraných onemocněníPožadavky na zápočet:účast na výucezápočtový test

Literatura

1. Výživa a potraviny; Diabetologie, Metabolismus, Endokrinologie2. CLARKOVÁ, N. Sportovní výživa. Praha: Grada Publishing, 2000, 266 s. 3. DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1998, 215 s. 4. FOŘT, P. Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice: Svět kulturistiky, 1. vydání, 1996, 253 s.5. MAUGHAN,RJ., BURKE, L.Výživa ve sportu - příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006, 311 s.6. MAUGHAN, RJ. (ed). Nutrition in sport. Blackwell science, 2000, 680 pp.

Garant

Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.