Předmět Výživa a dietologie /AZ/ (PBML007N)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PBML007N - Výživa a dietologie /AZ/, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
Přednášky: 1. Základní pojmy z oblasti výživy (výživová pyramida) 2. Složky stravy a jejich význam 3. Racionální strava (základní pravidla, jídelníček) 4. Diagnostické metody v dietologii 5. Sportovní výživa (specifika, volba vhodných potravin v závislosti na pohybovém zatížení, pitný režim, výživové doplňky) 6. Specifika výživy u civilizačních onemocnění7. Metody pro stanovení tělesného složeníPožadavky na zápočet: zápočtový test z oblastí: diagnostické metody v dietologii základní makronutrienty (sacharidy, bílkoviny, tuky) a mikronutrienty (vitamíny, minerály) pitný režim manipulace s glykemickým indexem výživová specifika jednotlivých skupin (děti, batolata, adolescenti, dospělí, starší lidé, sportovci, těhotné ženy) výživové směry jako vegetariáni atd. sacharidová superkompenzace
Literatura
1. Výživa a potraviny; Diabetologie, Metabolismus, Endokrinologie 2. CLARKOVÁ, N. Sportovní výživa. Praha: Grada Publishing, 2000, 266 s. 3. DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1998, 215 s. 4. FOŘT, P. Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice: Svět kulturistiky, 1. vydání, 1996, 253 s. 5. MAUGHAN,RJ., BURKE, L.Výživa ve sportu - příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006, 311 s. 6. MAUGHAN, RJ. (ed). Nutrition in sport. Blackwell science, 2000, 680 pp.
Garant
PhDr. Klára Coufalová, Ph.D.
Vyučující
PhDr. Klára Coufalová, Ph.D.