Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interna a geriatrie (PFYB073)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PFYB073 - Interna a geriatrie, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod. Charakteristika oboru. Hlavní klinické příznaky. Základní vyšetření fyzikální a laboratorní.2. Krevní onemocnění (anemie, polycytémie, krvácivé stavy, hemoblastózy a hemoblastomy).3. Onemocnění imunitního systému (imunodeficience, alergická onemocnění, autoimunitní choroby)4. Onemocnění srdce a krevního oběhu I. (funkční poruchy a organická postižení, ateroskleróza, ICHS, arytmie, chlopenní vady, záněty, nádory).5. Onemocnění srdce a krevního oběhu II. (hypertenze, tepenné obliterace, žilní choroby, onemocnění lymfatických cév).6. Onemocnění dýchacího systému (akutní respirační infekce, bronchiální astma, bronchiektázie, CHOPCH, plicní hypertneze, plicní embolie, pneumonie, mykózy, pneumokoniózy, nádory).7. Onemocnění zažívacího systému (funkční poruchy a organická onemocnění jícnu, žaludku, střev, jater a žlučových cest, jejich etiopatogeneze, klinický obraz a komplikace).8. Poruchy výživy a metabolismu (různé etiologie a projevy malnutrice, metabolický syndrom, obezita, diabetes, hyperlipoproteinemie, dna, osteoporóza, osteomalacie9. Onemocnění endokrinních žláz (choroby hypotalamohypofyzárního systému, choroby štítné žlázy a příštitných tělísek, nemoci kůry a dřeně nadledvinek, nemoci gonád).10. Onemocnění ledvin a močových cest (glomerulopatie, nefritidy, nefrolitiáza, nádory a selhání ledvin).11. Geriatrie náplň předmětu. Involuční změny v jednotlivých systémech. Soběstačnost, závislost, druhy handicapu. Přehled geriatrických problémů. Polymorbidita.12. Geriatrické syndromy (poruchy výživy, problémy s vyprazdňováním, poruchy spánku, poruchy termoregulace, instabilita, inaktivita, imobilita, bolest, dekubity). Perimortální syndromy.

Literatura

KALVACH, Z. Úvod do geriatrie a medicíny chronických stavů I. a II. díl. Praha: UK Karolinum, 1992. 193 s. ISBN 80-7184-366-0. KLENER, P. Vnitřní lékařství II pro střední školy. Praha: Informatorium, 2001, 225 s. ISBN 80-86073-76-09. KLENER, P. Vnitřní lékařství III pro střední školy. Praha: Informatorium, 2002, 196 s. ISBN 80-86073-98.

Požadavky

Požadavky na klasifikovaný zápočet: písemný test

Garant

MUDr. Klára Staňková

Vyučující

MUDr. Klára Staňková