Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interna a geriatrie (PFYB074)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PFYB074 - Interna a geriatrie, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1. Úvod.2. Kardiologická onemocnění. Funkční poruchy, vrozené a získané chlopenní vady, arytmie, akutní a chronické formy ischemické choroby srdeční. Srdeční selhání, selhání periferie: šok a synkopa, záněty srdce, kardiomyopatie3. Cévní onemocnění. (ateroskleróza, hypertenze, akutní a chronické obliterace tepen, aneurysmata, vazoneurózy, varixy, tromboflebitida, hluboká žilní trombóza, chronická žilní insuficience, lymfedém, lymfadenitida, lymfangitida4. Metabolická onemocnění. (metabolický syndrom, obesita, podvýživa, diabetes, dyslipoproteinemie, dna, amyloidoza, porfyrie). 5. Problematika stárnutí a demografický vývoj ve světě a v ČR. Soběstačnost,závislost, druhy handicapu6. Geriatrické syndromy (poruchy výživy, problémy s vyprazdňováním, poruchy spánku, poruchy termoregulace, instabilita, inaktivita, imobilita, bolest, dekubity). Perimortální syndromyPožadavek na zakončení předmětu: Požadavky na klasifikovaný zápočet: Písemný test Studijní literatura: Povinná:1. BARTŮŇKOVÁ, S. Vybrané přednášky z vnitřního lékařství a geriatrie. Powerpointové prezentace. UK FTVS Praha 2010.2. KALVACH, Z. Úvod do geriatrie a medicíny chronických stavů I. a II. díl. Praha: Karolinum, 1992. 193 s. ISBN 80-7184-366-0.

Literatura

Literatura : Povinná: BARTŮŇKOVÁ, S. Interní oslabení. Přednáškové materiály UK FTVS 1999.KLENER, P. a kol.: Základy vnitřního lékařství pro bakalářské studium. UK Karolinum, 1996. 170 s. ISBN 80-7184-121-8 KLENER, P. a kol. Vnitřní lékařství II..Učební texty pro střední zdravotnické školy. UK Karolinum, 2001. 220s. ISBN 80- 86073-76-9KLENER, P. a kol. Vnitřní lékařství III .Učební texty pro střední zdravotnické školy. UK Karolinum,2002, 180s ISBN 80- 86073-98-X

Požadavky

Požadavky na zkoušku: ústní zkouška

Garant

MUDr. Klára Staňková

Vyučující

MUDr. Klára Staňková