Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy farmakologie (PFYZ005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PFYZ005 - Základy farmakologie, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod do farmakologie - základní pojmy, účinky léčiv, formy léků, reakce na léky, úvod do speciální farmakoterapieCelková anestetika, hypnotika, sedativa, etylalkoholAntiepileptika, antiparkinsonikaPsychofarmaka (anxiolytika, antidepresiva, psychostimulancia)Myorelaxancia, analgetika (opioidní, neopioidní), antiuratikaNesteroidní antirevmatika, terapie metabolických kostních onemocnění a osteoartrosLéky ovlivňující vegetativní systém - přehledLéky ovlivňující srdce a cévy (periferie, antihypertenziva)Farmakoterapie v hematologii (anemie, poruchy hemostázy), základy hemoterapieLéky ovlivňující dýchací ústrojí, diuretikaFarmakoterapie onemocnění gastrointestinálního onemocnění, antidiabetika Hypolipidemika, vitaminy, hormony (obecně), kortikoidní terapieAntibiotika, v přehledu cytostatika a imunosupresivaAntidota, v přehledu některé otravy medikamenty

Literatura

1. WENKE, M. a kol. Farmakologie. Praha: Avicenum, 1990.2. MAREK, J.Účelná farmakoterapie vnitřních nemocí I. a II. Praha: SPN, 1988.3. KLENEROVÁ, V. Farmakologie pohybového ústrojí. Praha: Karolinum 1998.4. KOL. AUTORU. Remedia Kompendium. třetí vydání. Praha: Panax 1998.

Požadavky

80% účast na přednáškách písemný test a ústní pohovor

Garant

MUDr. Radka Krejčová

Vyučující

MUDr. Radka Krejčová