Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická kineziologie (PFYZ120C)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PFYZ120C - Klinická kineziologie, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky: Pohyb neživého objektu a živého subjektu (srovnání), fyzikální zákony pohybu těles, biologické zákony řízení pohybu, účel pohybu.Pohyb motorické jednotky, pohyb části svalu, pohyb celého svalu, pohyb skupiny svalů, pohyb celého organismu.Klinický projev pohybu a držení (dynamika a statika pohybu). Integrální pohled: pohyb jako komunikace se zevním prostředím.Dílčí pohledy: funkce jednotlivých segmentů sektorů a funkčních celkůFunkce osového orgánuhlava: oči, mimika, dutina ústní, polykáníC páteř ( horní a dolní C páteř)Th páteř (horní a dolní Th páteř)L páteř pánev a pánevní dnodýchací pohybyFunkce horní končetiny, pletencová skupina, paže, předloktí ruka. Funkce dolní končetiny, pletenec pánevní, stehno, lýtko, noha.Pohyby systému jako celku svalové smyčky a řetězce.posturální funkce, stoj, sed, poloha v leželokomoční funkce, chůze, běh, skok, lezení, plazeníobratné funkce, práce, zručnost, sdělovací funkce pohybu držení těla, estetika pohybu, vliv psychiky na drženíVliv pohybu na vnitřní orgányVztahy mezi pohybem a psychikouPožadavky na zápočet: zápočtový test popř. seminární prácePožadavky na zkoušku: ústní zkouška

Literatura

Véle,F. Kineziologie posturálního systému. Praha : UK, 1995. 85 s. ISBN 80-7184-100-5.Véle,F. Kineziologie pro klinickou praxi. Praha : Grada, 1997. 271 s. ISBN 80-7169-256-5.

Požadavky

Credit RequirementsPassing grade on two tests ExamOral exam

Garant

MUDr. David Pánek, Ph.D.doc. MUDr. František Véle, CSc.