Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ortopedická protetika - speciální kapitoly (PFYZ130)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PFYZ130 - Ortopedická protetika - speciální kapitoly, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky: 1. Indikace ortéz a protéz a jejich funkční dělení.2. Stavební prvky ortéz a jejich vliv na statistiku a dynamiku při různých tělesných postiženích.3. Ortoprotézy.4. Základní principy stavby protéz a ortéz.5. Ovládání (řízení) protéz a ortéz, problém biokompatibility.6. Analýza pohybu tělesně postiženého s protetickou pomůckou, testování.7. Individuální a sériové pomůcky nebo jejich části.8. Úpravy a opravy ortéz a protéz.9. Modifikace pomůcek podle rozvoje hybnosti nositele.Cvičení:1. Vertikální stavba protéz a ortéz DK.2. CAD - CAM technika v protetice.3. Nejčastější výrobní operace při individuálním zhotovování protéz a ortéz.4. Myoelektrické protézy.5. Měření v protetice a ortotice.6. Úchop - testování.7. Stabilografie, statovektografie, pedoskopie, pedobarografie.8. Elektrická, pneumatická a hydraulická ovládání.9. Ovládací zařízení vybraných adjuvatik.

Literatura

1. Brozmanová, B. a kol. Ortopedická protetika. Martin : Osveta, 1990. 478 s. ISBN 80-217-0133-1.2. Hadraba, I. Protetika a ortotika : učební texty pro posluchače FTVS UK - obor rehabilitace. Praha : SNP, 1987.3. Hadraba, I. Stavba protetických pomůcek : účelové učební texty. Praha : MZ ČSR, 1976. 83 s.4. Hadraba, I. Stavba protetických pomůcek. Brno : IDVPvZ, 1993. 125 s. ISBN 80-7013-138-1.

Požadavky

Požadavky na zápočet, zkoušku: vypracování seminární práce písemný test ústní zkouška

Garant

Bc. Vladan Princ

Vyučující

Bc. Vladan Princ