Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika v rehabilitaci (PFYZ132)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PFYZ132 - Technika v rehabilitaci, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:Úvod k rehabilitační technice. Historické paralely, vývoj technických pomůcek. Bezpečnost práce s lékařskými přístroji a rizika převádění různých energií na člověka resp. na jednotlivé systémy organismu. Vznikající centra technické pomoci, specializace lékařů a jiných zdrav. pracovníků ve vztahu k rehabilitačnímu inženýrství.Goniometrie. Praktické a teoretické měření úhlů kloubů a souhybů dle svalových projevů. Dynamometrie, akcelerometrie a pedobarografie. Faktory, které určují jejich meze, spolehlivost a subjektivní ovlivnění. Přehled podle literatury a firemní dokumentace. Praktické ukázky přístrojových technik na VZP, event. jiné možné zdroje finančního krytí a jejich legislativa.Zásady bezbariérových prostorů. Principy, legislativa, testování pacienta pro potřebu odstraňování překážek v bytě, na veřejném prostranství a v pracovním začlenění.Koncepce center nezávislého života. Pro koho a jak realizovat program independent living.Vybavení center regenerace a rekondice. Vymezit pojmy, hranice mezi nemocí a zdravím, co je rehabilitace a co rekondice, co je zdravé a co škodlivé vzhledem k uživatelům. Technické vybavení center.Zařízení pro fyzikální terapii - galvanizace, iontoforéza, elektrostimulace a další. Základní principy a technické parametry přístrojů. Jejich uplatnění v klinice u jednotlivých chorob, chorobných systémů, kritický postoj k využívání fyzikálních energií k terapii.Další terapeutické metody - mechanoterapie, akustické a optické metody, magnetoterapie, hydroterapie a další. Základní principy a technické parametry přístrojů. Uplatnění v klinice a racionální pojetí těchto metod vzhledem k jednotlivým chorobám.Kompenzační pomůcky, typy pomůcek a základní technické parametry. Pomůcky pro různé poruchy funkce a onemocnění, která je způsobují, dosažitelnost pomůcek (předepisované na VZP) event. jiné možné zdroje finančního krytí a jejich legislativa.Cvičení:Vyšetření pohybového systému metodou moire.Stabilometrie - praktická měření a řešení dílčích úloh.Elektromyografie - praktická měření a řešení dílčích úloh.Dynamometrie - praktická měření a řešení dílčích úloh.Práce s firemní dokumentací k tématům vyplývajícím z přednášek.Exkurze ve výrobní dílně.

Literatura

Hrazdira, I., Mornstein, V., Lechner, J. Biofyzikální principy lékařské přístrojové techniky. Masarykova univerzita Brno, 1999. ISBN 80-210-2213-2.Rozman, J. Terapeutická technika. VUT Brno, 2000. ISBN 80-214-1488-X.Chmelař, M. Lékařská laboratorní technika. VUT Brno, 2000. ISBN 80-214-1770-6.

Požadavky

Požadavky na zápočet, zkoušku: přednesení zpracované odborné rešerše ústní zkouška

Garant

PhDr. Tereza Nováková, PhD.

Vyučující

PhDr. Tereza Nováková, PhD.