Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychosomatika (PFYZ162)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PFYZ162 - Psychosomatika, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Obsah výuky:1. Vymezení problematiky, základní teoretická východiska. Historie psychosomatické medicíny. Alternativní medicína. Filozofické kontexty psychosomatické medicíny.2. Psychosomatický přístup v klinické praxi. Týmový způsob práce.3. Diagnostika psychosomatických poruch. Psychosomatická diferenciální diagnostika.4. Psychosomatické vztahy v oblasti pohybového aparátu. Psychosomatický přístup v praxi fyzioterapeuta.5. Salutogeneze, problematika životního stylu. Somatopsychoterapie - definice, historie, metody.6. Psychosomatické poruchy v kardiologii. Psychosomatické respirační poruchy.7. Psychosomatické poruchy v gastroenterologii. Psychogenní poruchy příjmu stravy. Obezita.8. Psychosomatické vztahy v neurologii.9. Psychosomatické poruchy v gynekologii a porodnictví.10. Psychosomatická problematika u vertebrogenních onemocnění.11. Bio-psycho-sociální aspekty nádorových onemocnění. Psychosomatika v imunologii.12. Psychosomatická problematika u dětských pacientů.

Literatura

Studijní literatura:Baštecký, J., Šavlík, J. Šimek, J. Psychosomatická medicína. Praha : Grada-Avicenum, 1993. 363 s. ISBN 80-7169-031-7.HONZÁK, R., CHROMÝ, K. Somatizace a funkční poruchy. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-1473-6 Studijní opory:časopis PSychosom (on-line www.psychosom.cz )PONĚŠICKÝ, J. Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty i laiky. Praha : Triton, 2002. ISBN 80-7254-216-8.

Požadavky

Požadavky na zápočet, zkoušku: ústní zkouška

Garant

Mgr. Hana Fechtnerová