Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurologie I (PFYZ202)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PFYZ202 - Neurologie I, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky: Základní elementy - nervová buňka, nervové vlákno, synapse, glie.Základní funkce nervového systému, vzruch, jeho vznik a šíření, převod na synapsi, vznik vzruchů v receptorech, šíření v periferii a CNS, zpracování vzruchů v CNS.Přenos informace v CNS "zkreslení" při přenosu, korekce zkreslení, princip zpětné vazby.Ukládání informací v CNS: paměť, učení, holografický princip paměti.Vyvolávání informací z CNS (čtení z paměti), vznik pattern, jeho uložení a jeho adresování.Příměr mezi počítačem a CNS z hlediska informatiky.Mozková hmota, mozkomíšní likvor a mozkomíšní pleny.Funkční topografie mozku.Poruchy motorické funkce, periferní, spinální, kmenová, subkortikální, kortikální.Poruchy senzitivních funkcí na úrovni kmene, diencefala, bazálních ganglií, cerebella, poruchy symbolických funkcí, poruchy koordinace.Poruchy mozkových nervů, poruchy periferních nervů.

Literatura

Janda, V., Kraus, J. Neurologie pro rehabilitační pracovníky. Praha : Avicenum, 1975.KÁŠ, S. Neurologie v běžné lékařské praxi. Praha : Grada, 1997. 338 s. ISBN 80-7169-339-1.KÁŠ, S. Neurologie pro praktické lékaře. Praha : Scientia Medica, 1993. 214 s. ISBN 80-85526-20-4. Vymazal, J. a kol. Základy obecné neurologie. Praha : Avicenum, 1980. 299 s.

Požadavky

Požadavky na zápočet: zápočtový test popř. seminární práce

Garant

MUDr. David Pánek, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Michaela Malá