Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohybová výchova a tanec OSP (PGYM015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PGYM015 - Pohybová výchova a tanec OSP, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Osvojit si vybrané tance. Vytvářet taneční variace. Rekonstruovat tance ze sbírek připravovat je pro výuku. Zvládnout didaktické zákonitosti při výuce tanečního pohybu.

Sylabus

Semináře:1. České lidové tance, taneční kroky - polka, sousedská, řezanka, poskočný krok, obkročák.Tance: Švec, Boleslav, Manická, Jihočeská kolečka.2. Kalamajka, Šotyš, Polonéza, Čtyřpárová,3. Jednoduché mateníky. Tance: Rejdovák a Rejdovačka, Hulán.4. Moravské lidové tance, taneční kroky - valašský krok, lašská polka,odzemkové kroky.Tance: Dráteník, Pilky, Černá vlnka.5. Tance: Janošík, Sedlcká, Čeladenský.6. Tance: Hanácké trojky, Starodávný, Valašský odzemek.7. Country tance, taneční kroky: chůze, polka, swing. Tance: Zuzana, Nine pine, Virginia reel.8.-9. Vybrané tance jiných národů - Řecké, Moldavské, Makedonské, Španělské. Seznámení se s tanci, jejich hudebními a tanečními zvláštnostmi a s možnostmi jejich využití v praxi. 10.-11. Jazzová technika - základy jazzové techniky, rytmická cvičení, pohybové izolace, základní kroky, drobné variace.12.-13. Moderní taneční technika, základní pojmy - práce na zemi, v prostoru a v pohybu z místa, skoky a skokové vazby.14. Metodická práce s materiály, čtení zápisu tanců a práce s nahrávkou - úpravy tanců.Požadavek k zápočtu:Účast na přímé výuce - 28 hodin.Studium literatury.Praxe - aktivní znalost minimálně 3 probraných tanců.Seminární práce.Písemný test. Pedagogický výstup (výuka vybraného tance).

Literatura

Literatura:KOS, B. Lidové a společenské tance. Praha : FTVS UK (učební text), 1973.Doporučená literatura:DRDÁCKÝ, F. Lidové tance. Praha : Olympia, 1983, 220s.BONUŠ, J. Country tance. Praha : Dvorana, 1991.NOSÁL, Š. Choreografia ludového tanca. Bratislava : SPN, 1984.

Garant

Doc. PhDr. Viléma Novotná