Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gymnastika I - Tance (PGYM044)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PGYM044 - Gymnastika I - Tance, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Osvojit si uvědomělé provádění gymnastických a tanečních pohybů. Pochopit zákonitosti souladu pohybu s hudbou. Zvládnout gymnastické a taneční dovednosti. Získat základní didaktické dovednosti při výuce gymnastiky a tance na příkladech vybraných gymnastických činností, charakteristických rytmů a tanců. Znalost základního gymnastického názvosloví (postoje, pohyby).

Sylabus

Semináře: 1. Pohybové školení. Držení těla v postojích a pohybu, pohyby jednotlivých částí těla, provedení s hudebním doprovodem.2. Způsob (technika) provedení pohybu. Pohyby vedené, švihem, vlnou. Uvědomělé, funkčně účinné, co nejdokonaleji prováděné gymnastické a taneční pohyby v optimálním rytmu a tempu. 3. Hudebně-pohybová výchova. Základní pojmy hudební teorie. Osvojování základních vztahů mezi pohybem a hudbou (jednoduché metro rytmické struktury). Chůze, běh, krokové variace. Přísunný a poskočný krok, polkový krok, valčíkový krok, mazurka. Manipulační dovednosti se švihadlem4. Principy hudebně-pohybového souladu. Rytmus v hudbě a rytmus v pohybu. Hudebně pohybové vazby. Manipulační dovednosti s malým míčkem.5. Country tance (výběr) , taneční kroky (chůze. polka, swing). 6. České lidové tance (výběr), taneční kroky. 7. Moravské lidové tance (výběr), taneční kroky.

Literatura

APPELT, K., LIBRA, M., STEJSKALOVÁ, I. Základy názvosloví tělesných cvičení. Praha : Palestra, 2004, 129 s. ISBN 80-85-866-54-4.BURSOVÁ, M. Kompenzační cvičení. Praha: Grada, 2006.CHRUDIMSKÝ, J., ŠIMŮNKOVÁ, I., NOVOTNÁ, V. a kol. Gymnastická terminologie. Praha : UK FTVS, 2013. Multimediální učební text. CD. ISBN 978-80-87647-00-4.KOLEKTIV AUTORŮ. Gymnastika I.http://www.ftvs.cuni.cz/informacni-sluby/elektronicke-publikace-a-studijni-opory/423-gymnastika.htmlKRIŠTOFIČ, J. Gymnastika pro kondiční a zdravotní účely. Praha : IVS, 2000.ISBN 80-85-866-54-4.SKOPOVÁ, M., ZÍTKO, M. Základní gymnastika. Praha : Karolinum, 2008. ISBN 978-80-246-1478-6.

Požadavky

Požadavky na zápočet: Účast na přímé výuce - 14 hodin. Studium literatury - viz. elektronická knihovna Gymnastika I. - Tance Praxe - předvedení a osvojení si vědomě řízeného pohybu v prostoru (hudebně pohybová kompozice) Koordinační dovednosti - "Řezanka" Písemný test

Garant

Mgr. Marie Fričová, Ph.D.