Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kondiční gymnastické programy (PGYM054)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PGYM054 - Kondiční gymnastické programy, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prezentace kondičního pojetí gymnastiky. Utváření teoretických i praktických předpokladů k tvorbě programů a vedení lekcí.

Sylabus

Semináře:1. Zásady tvorby pohybových programů, pojem zdravotně orientované zdatnosti. Cvičební lekcekondiční gymnastiky s hudbou.2. Cíle a úkoly kompenzačních cvičení. Cvičení na stanovištích (pohyblivost a síla trupu).3. Orientační posouzení pohybového aparátu. Využití náčiní v kondiční gymnastice (švihadla, medicinbaly).4. Testování motorické výkonnosti pomocí UNIFITTESTU. Gymnastické rozcvičení a testování častníků, relaxační cvičení.5. Orientační posouzení základních pohybových stereotypů. Rozcvičení a testování účastníků, uvolnění a strečink.6. Všeobecné zásady protahování (diagnostika flexibility). Lekce strečinku.7. Všeobecné zásady posilování mládeže. Cvičení pro svaly nohou a paží, využití Stepů.8. Zásady při sestavování posilovacího programu. Bodystyling s využitím expanderů.9. Druhy aerobiku pro rozvoj aerobní vytrvalosti. Cvičební lekce P-class.10. Ovlivňování koordinačních dispozic. Koordinační a balanční cvičení s hudbou (overbaly).11. Metody rozvoje svalové vytrvalosti. Bodystyling s využitím činek.12. Technika cvičení s Aerobary. Cvičební lekce s hudbou s využitím Aerobarů.13. Technika cvičení na gymbalech. Cvičební lekce s gymbaly.14. Systematika cvičení Pilates. Cvičební přípravná lekce (sedm balančních a posilovacích cviků).

Literatura

KRIŠTOFIČ, J. Gymnastika pro kondiční a zdravotní účely. Praha : IVS, 2000, 126 s.ISBN 80-85866-54-4.TLAPÁK, P. Tvarování těla pro muže i ženy. Praha : ARSCI, 1999, 268 s. ISBN 80-86078-00-0.ZÍTKO, M. Kompenzační cvičení. 1. vydání. Svoboda : 1998, 51 s. ISBN 80-205-0529-6.SKOPOVÁ, M., ZÍTKO, M. Základní gymnastika. Praha : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0973-8MACÁKOVÁ, M. Aerobik. Praha : Grada, 2001.TOUFAROVÁ, H. Aerobik s dětmi. Olomouc : Hanex, 2001.

Požadavky

Požadavky na zápočet: Účast na přímé výuce - 28 hodin Studium literatury Praxe - diagnóza motorické výkonnosti pomocí testů. Seminární práce - dva kondiční programy gymnastiky.

Garant

PhDr. Jaroslav Krištofič

Vyučující

Mgr. Marie Fričová, Ph.D.