Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rytmická gymnastika a tanec (PGYM055)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PGYM055 - Rytmická gymnastika a tanec, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1. Osvojit si vybrané tance. 2. Vytvářet taneční variace.3. Rekonstruovat tance ze sbírek a převést je do výuky.4. Zvládnout didaktické zákonitosti při výuce tanečního pohybu.5. Tvořivě vytvářet aplikace tanců a tanečních technik pro osoby se specifickými potřebami. Semináře:1. České lidové tance, taneční kroky - polka, sousedská, řezanka, poskočný krok, obkročák.Tance: Švec, 2. Boleslav, Manická, Jihočeská kolečka.3. Kalamajka, Šotyš, Polonéza, Čtyřpárová,4. Jednoduché mateníky. Tance: Rejdovák a Rejdovačka, Hulán.5. Moravské lidové tance, taneční kroky - valašský krok, lašská polka,odzemkové kroky.Tance: 6. Dráteník, Pilky, Černá vlnka.7. Tance: Janošík, Sedlcká, Čeladenský.8. Tance: Hanácké trojky, Starodávný, Valašský odzemek.9. Country tance, taneční kroky: chůze, polka, swing. Tance: Zuzana, Nine pine, Virginia reel.10. Vybrané tance jiných národů - Řecké, Moldavské, Makedonské, Španělské. Seznámení se s tanci, jejich hudebními a tanečními zvláštnostmi a s možnostmi jejich využití v praxi. 11. Jazzová technika - základy jazzové techniky, rytmická cvičení, pohybové izolace, základní kroky, drobné variace.12. Moderní taneční technika, základní pojmy - práce na zemi, v prostoru a v pohyb z místa, skoky a skokové vazby13. Metodická práce s materiály, čtení zápisu tanců a práce s nahrávkou - úpravy tanců.

Literatura

Povinná:1. KOS, B. Lidové a společenské tance. Praha : FTVS UK (učební text), 1973, Doporučená:1. DRDÁCKÝ, F. Lidové tance. Praha : Olympia, 1983, 220s.2. BONUŠ, J. Country tance. Praha : Dvorana, 1991.3. ŠIMANOVSKÝ, Z. Hry s hudbou a techniky muzikoterapie. Praha : Portál, 1998.

Požadavky

Požadavky na zápočet: Účast na přímé výuce - 28 hodin. Studium literatury. Praxe - aktivní znalost minimálně 3 probraných tanců. Seminární práce - aplikace taneční problematiky pro určitý typ zdr. postižení. Pedagogický výstup (výuka vybraného tance).

Garant

Mgr. Marie Fričová, Ph.D.Mgr. Šárka Panská