Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Taneční výchova (PGYM069)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PGYM069 - Taneční výchova, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Osvojit si uvědomělé provádění základních a tanečních pohybů. Pochopit zákonitosti souladu pohybu s hudbou. Zvládnout taneční dovednosti v různých tanečních stylech. Získat základní didaktické dovednosti při výuce tance na příkladech vybraných charakteristických rytmů a tanců. Znalost základního gymnastického názvosloví (postoje, pohyby) a názvů základních tanečních kroků.

Sylabus

1. Seznámení se základy pohybu, jeho průběhu, způsobu výuky, odstraňování nedostatků u začátečníků 2. Způsob (technika) provedení pohybu. Pohyby vedené, švihem, tahem, vedený pohyb, uvědomělé pohyby v optimálním rytmu a tempu. Držení těla v postojích a pohybu, pohyby jednotlivých částí těla, provedení cvičení s hudebním doprovodem. 3. Hudebně-pohybová výchova. Základní pojmy hudební teorie. Základní vztahy mezi hudbou a pohybem. Rytmická cvičení za pomoci jednoduchých hudebních nástrojů (vlastnoručně vyrobených ozvučných nástrojů.4. Principy hudebně-pohybového souladu. Rytmus v hudbě a rytmus v pohybu. Dělení hudebních frází, takty, notové hodnoty. 5. Hudebně-pohybová výchova. Osvojování základních vztahů mezi pohybem a hudbou (jednoduché metro rytmické struktury). Chůze, běh, krokové variace. Přísunný a poskočný krok. Polkový krok, valčíkový krok, mazurka. 6. Country tance (výběr) , taneční kroky (chůze. polka, swing). 7. České lidové tance (výběr), taneční kroky. Švec, Mrákotín, Rejdovák a Rejdovačka, Mazurka Šátečkový.8. Moravské lidové tance (výběr), taneční kroky. Starodávný, Lašský mazur, Černá vlnka.9. Vybrané kroky společenských tanců. Foxtrot, Cha-cha10. Standardní tance - Walc a jeho variace, Foxtrot a jeho variace, 11. Latinsko-americké tance - Jive a jeho variace, Cha-cha a její variace12. Tance cizích národů - řecké, finské, španělské13. Příprava vytvoření vlastní taneční kompozice - country tance, výběr vhodného hudebního doprovodu, vysvětlení zápisu tance.14. Předvedení a výuka vytvořené taneční kompozice.

Literatura

Literatura:KOS, B. Lidové a společenské tance. Praha : FTVS UK (učební text), 1973.DRDÁCKÝ, F. Lidové tance. Praha : Olympia, 1983, 220s. BONUŠ, J. Country tance. Praha : Dvorana, 1991. ŠIMANOVSKÝ, Z. Hry s hudbou a techniky muzikoterapie. Praha : Portál, 1998.

Požadavky

Požadavky na zápočet: Účast na přímé výuce - 14 hodin. Studium literatury. Praxe - osvojit si vědomé řízení pohybu v prostoru, základní polohy a pohyby. Seminární práce - popis vytvořené taneční kompozice (32 taktů 2/4)

Garant

Mgr. Marie Fričová, Ph.D.