Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní gymnastika OSP (PGYM073)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PGYM073 - Základní gymnastika OSP, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmětem Základní gymnastika pro osoby se specifickými potřebami jsou utvářeny profesní předpoklady pro tvorbu rozcvičení, vytváření pohybových programů a jejich hodnocení. Východiskem jsou teoretické poznatky oboru Gymnastika, včetně znalosti odborného jazyka - názvosloví.

Sylabus

Obsah výuky:Přednášky:1. Pojem, historie a vývoj Gymnastiky2. Základní gymnastika - dělení gymnastiky, gymnastické druhy3. Odborná terminologie v oblasti tělesné výchovy a sportů - Gymnastické názvosloví4. Základy didaktiky Základní gymnastiky - stavby cvičební jednotky, rozcvičení, práce s hudebním doprovodem5. Tělesná zdatnost a její hodnocení6. Stimulace pohybových schopností, udržování a rozvoj tělesné zdatnosti7. Gymnastické programy - tvorba a uplatněníPraktické semináře:Praktické semináře věcně i obsahově navazují na problematiku prezentovanou v přednáškách. Obsahem jsou praktické ukázky využití obsahu Základní gymnastiky a možnosti aplikace pro osoby se specifickými potřebami.1. Rozcvičení - ukázky pohybové obsahu dílčích částí rozcvičení, organizační formy, uplatnění didaktických stylů2. Cvičení s náčiním I. - seznámení s cvičebním obsahem cvičení s náčiním, možnosti aplikace pro osoby se specifickými potřebami3. Cvičení prostná - cvičební obsah, možnosti využití pro osoby se specifickými potřebami4. Cvičení na nářadí - seznámení s různými konstrukce gymnastického nářadí a jejich cvičebním obsahem, ukázky využití konstrukce gymnastického nářadí pro osoby se specifickými potřebami5. Názvosloví cvičení prostných a cvičení pořadová v praxi6. Cvičením s náčiním II. - atypické gymnastické náčiní, seznámení s cvičebním obsahem cvičení s náčiním, možnosti aplikace pro osoby se specifickými potřebami7. Gymnastické programy - příklady gymnastických programů, organizace a hodnocení

Literatura

Literatura:ZÍTKO, M. aj. Všeobecná gymnastika. Praha : ČASPV, 2000, 96s. ISBN 80-902509-7-1ZÍTKO, M. Kompenzační cvičení. Praha : Svoboda, 1998, 50s. ISBN 80-205-0529-6KRIŠTOFIČ, J. Gymnastika pro kondiční a zdravotní účely. Praha : IVS, 2000, 126s. ISBN 80-85866-54-4.SKOPOVÁ, M., ZÍTKO, M. Základní gymnastika. Praha : Karolinum, 2005 Doporučená literatrura:KOS, B. Gymnastické systémy. Praha : FTVS UK, 1990.KOS, B. Zábavná cvičení. Praha : Olympia, 1992, 120s. ISBN 80-7033-180-1 Elektronické publikace:KATREDRA GYMNASTIKY. Základní gymnastika. Praha : UK FTVS, 2009.

Požadavky

Požadavek k zápočtu:Účast na přímé výuce - 28 hodin.Studium literatury.Seminární práce - dvě cvičební jednotky pro určitý typ zdravotního postižení Znalostní test

Garant

Doc. PhDr. Viléma Novotná

Vyučující

Mgr. Jan Chrudimský, Ph.D.Doc. PhDr. Viléma Novotná