Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rytmická gymnastika (PGYM106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PGYM106 - Rytmická gymnastika, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rytmická gymnastika jako forma hudebně pohybové výchovy je zaměřena na osvojování esteticko-koordinačních dovedností. Využívá cvičení bez náčiní a s náčiním. Rozvíjení tvořivosti směřuje k tvorbě pohybových skladeb. Obsahem předmětu je teorie a didaktika hudebně pohybových vztahů, osvojení vybraných okruhů pohybových dovedností cvičení bez náčiní a zvládnutí základní techniky cvičení s náčiním. Uplatnění získaných poznatků v hudebně pohybové tvorbě. Tvorba, proces realizace a hodnocení pohybových skladeb. Teorie h-p vztahů je v každé lekci aplikována do praktických cvičení.

Sylabus

1.-2. Úvod do studia. Význam a využití rytmické gymnastiky v tělesné výchově a sportu. Bentleyův test hudebnosti. Hudební puls. Počítací doba. Metrum, metrický akcent a jeho využití v pohybovém projevu.3.-4. Agogika, tektonika a jejich využití v hudebně pohybovém projevu. Technika a didaktika cvičení bez náčiní, technika a didaktika cvičení se švihadlem - zápočtová sestava.5.-6. Rytmus. Rytmický impuls. Rytmické motivy s uplatněním tečkovaného a osminového rytmu.Technika a didaktika cvičení bez náčiní - základní skoky a obraty. Využití rytmického náčiní (tlukátka, tamburíny), technika a didaktika cvičení s malými míčky a míčem (rozvoj manipulačních dovedností).7.-8. Dynamika v pohybu a v hudbě. Pohybová realizace kontrastních dynamických stupňů. Dynamické změny náhlé a postupné (crescendo - decrescendo). Dynamický oblouk. Technika a didaktika cvičení bez náčiní - rovnovážné tvary. Technika a didaktika cvičení s obručí a se stuhou (rozvoj manipulačních dovedností).9.-10. Pohybová skladba jako hudebně pohybová kompozice. Historie TV vystoupení. Složky pohybové skladby: pohybová, hudební, choreografická. Zásady pro tvorbu PS, principy tvorby PS.11.-12. Tvůrčí činnost při tvorbě pohybových skladeb. Práce s hudebně pohybovým motivem. Proces realizace pohybových skladeb. Sestavy, etudy, pohybové skladby.13. Tvorba pohybové skladby, vlastní tvorba pohybové skladby. Hodnocení pohybové skladby, hromadné pohybové skladby, Gymnaestrády.14. Vlastní tvorba a předvedení pohybových skladeb( bez náčiní a s náčiním).

Literatura

CHRUDIMSKÝ, J., ŠIMŮNKOVÁ, I., NOVOTNÁ, V. a kol. Gymnastická terminologie. Praha : UK FTVS, 2013. Multimediální učební text. CD. ISBN 978-80-87647-00-4.MIHULE, J., ŠŤASTNÁ, D. Rytmická gymnastika. Praha : Karolinum, 1993, 222 s. ISBN 382-198-92. NOVOTNÁ, V. PANSKÁ, Š., Šimůnková, I. Rytmická gymnastika a pohybová skladba. Praha : UK FTVS, 2011. ISBN 978-80-86317-83-0. multimediální učební text (část textu RG a PS je vystavena na www stránkách fakulty).NOVOTNÁ, V. Pohybová skladba. Praha : Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-860-3. KOLEKTIV AUTORŮ. Gymnastika I. - opory pro bakalářské programy. http://www.ftvs.cuni.cz/elstudovna/index.php KOSTKOVÁ, J. a kol. Rytmická gymnastika. Praha : Olympia, 1990. ISBN 80-7033-030-9. PANSKÁ, Š., THOROVSKÝ, J. Základní technika cvičení s náčiním. Praha : ÚŠ ČOS, 1998. PANSKÁ, Š., THOROVSKÝ, J. Rozcvičky. Praha : ÚŠ ČOS, 1997.

Požadavky

Požadavky na zápočet: Účast na přímé výuce 28 hodin. Studium literatury. Praxe- zvládnutí hudebně pohybových kompozic s vybraným náčiním. Seminární práce - popis 8 taktů dané skladby. Tvůrčí činnost- zpracování a předvedení pohybové skladby, aktivní účast na přehlídce pohybových skladeb. Písemný test - ověření znalostí problematiky rytmické gymnastiky a pohybové skladby.

Garant

Mgr. Šárka Panská