Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika gymnastiky OSP (PGYM127N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PGYM127N - Didaktika gymnastiky OSP, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obsah předmětu rozšiřuje teoretické a didaktické poznatky ve všech oborech gymnastiky se specifickým zaměřením k výuce různých forem gymnastiky ve školní tělesné výchově. Absolvent předmětu je způsobilý vytvářet, realizovat a vyučovat programy gymnastických cvičení v souladu s hudbou, zaměřené na kultivování pohybového projevu a podněcování pohybové tvořivosti.

Sylabus

Obsah výuky:Přednášky:1. Teoretická východiska oboru Gymnastika2. Hudebně pohybová kompozice3. Didaktika gymnastických činností4. Výběr učiva: strategie výběru učiva5. Didaktika cvičení na nářadí6. Didaktika cvičení s náčiním7. Didaktika tance a kreativních činnostíPraktické semináře:Praktické semináře věcně i obsahově navazují na problematiku prezentovanou v přednáškách. 1. Didaktika základní gymnastiky - řízení, organizace a hodnocení jednotlivých částí cvičební jednotky 2. Problematika tvorby gymnastických programů - stimulace pohybových schopností3. Názvosloví cvičení prostných, akrobatických a s náčiním - význam v didaktice gymnastických činností4. Didaktika cvičení na nářadí - visová nářadí (kruhy, hrazda, kruhy v hupu apod.)3. Didaktika cvičení akrobatických5. Didaktika cvičení na nářadí - vzporová nářadí (bradla, kůň na šíř apod.)6. Rytmická gymnastika I.7. Rytmická gymnastika II. 8. Rytmická gymnastika III. 10. Pohybová skladba I. 11. Pohybová skladba II.12. Pohybová skladba III. 13. Tanec I. 14. Tanec II.

Literatura

Literatura: APPELT, K., LIBRA, M., STEJSKALOVÁ, I. Základy názvosloví tělesných cvičení. Praha : Palestra, 2004, 129s. AUSTRALIAN SPORTS COMMISSION. Give it a go: Including people with disabilities in sport and physical activities. Rev. ed. 2001. ISBN 1 74013 049 9. SHERRILL, C. (Ed.). Adapted Physical Activity, Recreation and Sport: Crossdisciplinary and Lifespan. 5. ed. Boston: McGraw-Hill, 1998. ISBN 0-697-25887-4. SKOPOVÁ, M., ZÍTKO, M. Základní gymnastika. Praha : Karolinum, 2005 (v tisku)Elektronické publikace:KATREDRA GYMNASTIKY. Základní gymnastika. Praha : UK FTVS, 2009. Novotná, V., Panská, Š., Šimůnková, I. Rytmická gymnastika a pohybová skladba - programy cvičení s hudbou. UK FTVS : Praha, 2011. Editor: Chrudimský, J., ISBN 978-80-86317-83-0. multimediální učební text (DVD), FRVŠ

Požadavky

Požadavky na zápočet a zkoušku: Účast na přímé výuce 28 hodin. Studium literatury. Praxe- osvojení si didaktiku učiva. Seminární práce na určené téma. Zkouška - z teorie a didaktiky sportovní a rytmické gymnastiky, pohybové skladby a tance. Tvůrčí činnost - příprava, zpracování a prezentace pohybové skladby, aktivní účast na přehlídce pohybových skladeb.

Garant

Doc. PhDr. Viléma Novotná