Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie vědy (PKIN013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PKIN013 - Metodologie vědy, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

(1) Teorie a výzkum. Věda a výzkum, teorie a metoda. Srovnání exaktních a sociálních věd. Přirozený systém (úplný/neúplný, informačně uzavřený/neuzavřený). Kvantitativní a kvalitativní výzkum, kombinovaný výzkum .(2) Úvod do empirického kvantitativního výzkumu. Modely typů zkreslení, nepravá korelace, vývojová sekvence, chybějící střední člen, dvojí příčina. Transformace informací ve vědě, jev a jeho popis, možná zkreslení při dotazování. Indikátor (jevu). Validita a reliabilita (vztah). Design empirického kvantitativního výzkumu (teorie - hypotézy - pozorování - přijetí/zamítnutí hypotéz). Teorie a obecné hypotézy, pracovní hypotézy a operační definice (operacionalizace). Výběr populace, zkoumaného vzorku a techniky výzkumu.(3) Techniky sběru dat: pozorování, dotazování, rozhovor, dotazník, analýza dokumentů, obsahová analýza.(4) Populace a vzorek.(5) Experimentální design výzkumu. Srovnávání statických skupin, pre- a post-test. Klasický experiment (náhodný výběr, experimentální a kontrolní skupina). Solomonův experiment. Typy zkreslení (historie, zrání, prostředí, instrumentace, regrese k průmeru, experimentální úmrtnost).(6) Základy některých kvalitativních metod. Teoretické základy kvalitativních výzkumů (kulturní antropologie, symbolický interakcionismus, etnometodologie). Obecná metodologie. Některé techniky (zúčastněné pozorování, nestandardizovaný rozhovor, studium dokumentů, focus-groups, preferenční testy, projektivní techniky).

Literatura

DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Karolinum, Praha, 1993.FERJENČÍK, J. Základy metodologie psychologického výzkumu. Praha: Portál, 2000.HENDL, J. Přehled statistických metod: analýza a metaanalýza dat. Praha: Portál 2009.HENDL, J. Kvalitativní výzkum. Portál, 2005.PUNCH, K.F. Základy kvantitativního šetření. Portál, Praha, 2008.

Požadavky

test

Garant

Mgr. Jitka Buriánkováprof. PhDr. Marek Waic, CSc.

Vyučující

Mgr. Jitka BuriánkováMartin Komarcprof. PhDr. Marek Waic, CSc.