Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie tělesné kultury (PKIN098C)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PKIN098C - Historie tělesné kultury, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky : 1. Úvod do studia historie tělesné kultury. Výchova a tělesná kultura starověkých civilizací. Výchova a tělesná kultura antického Řecka a Říma. 2. Antický sport a panhelénské hry. Výchova a tělesná kultura feudalismu a období renesance. 3. Raně buržoazní směry výchovy a tělesná kultura. Tělovýchovné systémy 19. století. 4. Tělovýchovné systémy 19. a 20. století. Ženské tělovýchovné směry a sport. 5. Vznik a vývoj moderního sportu a olympijského hnutí. 6. Vznik a vývoj školní tělesné výchovy.7. Tělesná kultura v tělesná výchova v Indii, Číně a Japonsku.Semináře: 1. Historické prameny, knihovny, bibliografie. 2. Slavnosti starověkých civilizací. 3. Řečtí sportovci a římští gladiátoři 4. Křesťanský svět a tělesná kultura. 5. Anglický sport a první pokusy o obnovení OH. 6. Sokol.7. Vznik a vývoj bojových umění.

Literatura

MECHIKOFF, R. A history and philosophy of sport and physical education: From ancient civilizations to the modern world. Boston: McGraw-Hill, 2005.MILLER, S. Ancient Greek Athletics. Yale University Press, 2006.MÜLLER, N. (Ed.) Coubertin: Olympism. Selected Writings. IOC, Lausanne, 2000.

Požadavky

Požadavky na zápočet: prezentace v hodině na vybrané téma, odevzdání prezentace v písemné formě Požadavky na zkoušku: ústní zkouška

Garant

Doc. PhDr. Irena Martínková, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Irena Martínková, Ph.D.