Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná správa a sport (PKIN185N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PKIN185N - Veřejná správa a sport, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1. Sport jako sociální jev - charakteristika vývoje sportu,, jeho postavení a úloha v současné společnosti v kontextu České republiky a Evropské Unie.2. Veřejná správa - teoretické vymezení, principy fungování, veřejná správa jako byrokracie, novodobá historie veřejné správy na území českého státu, poslední reforma veřejné správy. 3. Veřejná politika - teoretické koncepce, postupy, hodnocení4. Občanská společnost a péče o sport - úloha státu, krajů a obcí v péči o sport, principy jejich činnosti5. Koncepce podpory a rozvoje sportu v činnosti veřejné správy, zejména obcí - tvorba koncepcí, spolupráce s třetím sektorem, sport pro všechny, talentovaná mládež6. Podmínky pro sport z pohledu veřejné správy - sportovní zařízení, finanční zdroje, informace. Příklady z České republiky a ze zahraničí7. Pracovníci veřejné správy pro sport - odbornost, náplň činnosti,. Semináře:1. Úvod - seznámení s obsahem výuky a studijními požadavky, vstupní test úrovně znalostí o sportu a jeho organizaci2. Analýza a hodnocení vládních dokumentů o sportu3. Analýza zákonů o obcích, krajích a hl.městě Praze4. Sport jako společenský jev, přínos sportu na místní úrovni - návrhy, příklady5. Koncepce rozvoje sportu v dané lokalitě - příklady z praxe a jejich hodnocení, přihlédnutí k místním podmínkám a obyvatelstvu6. Informační systémy veřejné správy o sportu, mediální prezentace sportu na místní úrovni 7. Zápočtové požadavky

Literatura

Slepičková, I. (2007). Sportovní organizace. Praha : Karolinum.Keller, J. (1996). Sociologie byrokracie a organizace. Praha : SLONPotůček, M. a kol. (2005). Veřejná politika. Praha : SLON.Nekola, M., Veselý, A. (2008). Analýza a tvorba veřejných politik. Praha : SLON.Slepičková, I., Slepička, P. (Eds.).(2010). Sport a politika. Praha : FTVS UK.Zákon o podpoře sportu č.115/2001 Sb. v platném zněníZákony o obcích a krajích v platném zněníBílá kniha o sportu Evropské komise (web MŠMT nebo EU)Koncepce státní podpory sportu v České republice. Dostupné na:

Požadavky

Požadavky na zápočet: seminární práce k zadaným tématům Požadavky na zkoušku: písemný test ústní zkouška

Garant

doc. PhDr. Irena Slepičková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Irena Slepičková, CSc.