Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sportovní specializace II - triatlon - vytrvalostní víceboje /TR/ (PLSM039)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PLSM039 - Sportovní specializace II - triatlon - vytrvalostní víceboje /TR/, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se s obecnými základy biomechaniky, motorického učení v běžecké a plavecké části TT-VV. Získat specifické poznatky o metodice koordinačního zdokonalování pohybových cyklů v běhu a plavání - hodnocení úrovně, o rozvoji specifických silových předpokladů. Doplnit si vědomosti o organizační struktuře v TT-VV a systému soutěží v TT-VV.

Sylabus

Obsah výuky:Cvičení: 1.-3. Koordinační zdokonalování pohybových cyklů v běhu, plavání4.-6. Hodnocení pohybového cyklu v běhu, plavání - pozorování, videozáznam7. Cvičení na rozvoj specifické síly - běhPřednášky:8. Charakteristika TT-VV, struktura výkonu9. Biomechanické základy běhu, charakteristika švihového způsobu běhu, zvláštnosti techniky běhu ve vytrvalostních vícebojích10. Metody hodnocení pohybového cyklu elitních běžců, triatlonistů, porovnání s individuálním provedením11. Specifické silové předpoklady - běh, charakteristika, metody a prostředky rozvoje, věkové zvláštnosti, hodnocení úrovně12. Organizační struktura TT-VV v ČR a ve světě, systém soutěží13. Biomechanické základy plavání, charakteristika plaveckého způsobu kraul, zvláštnosti techniky plavání ve vytrvalostních vícebojích14. Metody hodnocení pohybového cyklu (kraul) elitních plavců, triatlonistů, porovnání s individuálním provedenímPožadavky na zkoušku:Seminární práce: metodická řada koordinačního zdokonalování vybraného chybného provádění běžeckého pohybového cyklu - písemná příprava+pedagogický výstup

Literatura

Literatura:DOSTÁL, E.,VELEBIL, V., aj. Didaktika školní atletiky. 2.vyd. Praha : SPN, 1991.formánek,j., horčic,j. Triatlon-historie, trénink, výsledky. 1.vyd. Praha : Olympia, 2003HOFER, Z., a kol. Technika plaveckých způsobů. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1205-4.HORČIC, J.: Metodický dopis 3/96: Všeobecná příprava v triatlonu. Praha: Český svaz triatlonu, 1996. 50 s. KNĚNICKÝ, K.a kol. Technika lehkoatletických disciplín.3.vyd. Praha : SPN, 1977.JONATH, U., u.a. Leichtathletik 1.Laufen.1.Auf.Reinbek bei Hamburg : Rohwolt, 1995.LIŠKA, J., PÍSAŘÍK, M. Běhy na střední a dlouhé tratě.1.vyd. Praha : ÚV ČSTV, 1985.KUČERA, V.,TRUKSA, Z. Běhy na střední a dlouhé tratě.1.vyd. Praha: Olympia, 2000.SOSNA, D. Změny délky a frekvence kroku v běžecké části krátkého triatlonu. Diplomová práce. Praha : FTVS UK, 1998, 83 s.

Garant

PaedDr. Josef Horčic, Ph.D.Mgr. Lenka Kovářová, Ph.D.,MBA

Vyučující

PaedDr. Josef Horčic, Ph.D.Mgr. Lenka Kovářová, Ph.D.,MBA