Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioenergetika pohybových činností /AZ/ (PLSM058N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PLSM058N - Bioenergetika pohybových činností /AZ/, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit posluchače s možností stanovení bioenergetické náročnosti pohybové činnosti jako výchozího nástroje pro hodnocení vztahu mezi intervencí a jejím efektem.

Sylabus

Obsah výuky:1. Úvod.2. Pohyb - charakteristiky a druhy.3. Náročnost pohybových činností.4. Energie při pohybové činnosti, vztah energie - intenzita5. Závislost na věku, trénovanosti a předchozí pohybové zkušenosti6. Koeficient energetické náročnosti pohybové činnosti.7. Energetická bilance pohybové činnosti, adaptace a energetická náročnost. 8. Mechanická účinnost pohybových činnosti.9. Stanovení energetické náročnosti pohybových činností jako podklad pro řízení pohybového tréninku10. Hodnocení v laboratoři11. Hodnocení v terénu12. Využití při návrhu pohybové intervence a stavby pohybového tréninkuPožadavky na klasifikovaný zápočet: 90% účasti a písemný elaborát

Literatura

Literatura:BUNC, V. (1990). Biokybernetický přístup k hodnocení reakce organismu na tělesné zatížení. Praha: UK.McArdle, W.D., Katch, F.I., Katch, V.L. (1996). Exercise physiology: energy nutrition, and human performace. Wiliams and Wilkins, Baltimore: Wiliams and Wilkins.SPARROW, W.A. (ed), (2000) : Energetics of human aktivity. Champaign, Il: Human Kinetics.Astrand, P.O., Rodahl, K. (1986). Textbook of Work Physiology. New York: McGraw Hill.Shephard, R.J.: Aerobic fitness and health, Champaign: Human Kinetice, 1994.Bunc, V.: Zdravotně orientovaná zdatnost a možnosti její kultivace na základní škole. Těl.Vých.Sport Mlád., 1998, 67, 7, s.2-10.Bunc, V.: Nové pohledy na minimální množství pohybových činností. Těl.Vých.Sport Mlád., 1996, 62, 7, s.2-7.Bouchard, C., Shephard, R.J., Stephens, T.: Physical aktivity, fitness and health. Champaign: Human Kinetice, 1994.

Garant

Prof. Ing. Václav Bunc, CSc.