Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní management (PMNG048)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PMNG048 - Základní management, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1. Propedeutika managementu.2. Sekvenční manažerské činnosti, role manažera, prostředí pro jeho činnost.3. Plánování - postupy plánování, cíle a strategie jejich naplňování.4. Organizování v činnosti manažera, vyváření organizačních struktur organizací, metody, postupy a techniky.5. Výběr, rozmisťování a hodnocení pracovníků.6. Vedení lidí - úloha vedoucího, motivace k výkonu z hlediska řízení organizace.7. Kontrola - principy finanční kontroly8. Propedeutika sportovního managementu, prostředí pro práci sportovního manažera, jeho profil a role.9. Specifické činnosti a znalosti sportovního manažera. Sponzorování, transfer hráčů, prodej práv.10. Principy pro řízení neziskových organizací v oblasti sportu.11. Management sportovních organizací neziskového typu - sportovních klubů a tělovýchovných jednot.12. Management podnikatelských zařízení ve sportu.13. Postavení sportovců a tělovýchovných funkcionářů z hlediska zákona o dani z příjmu a zákonů na sociální zabezpečení a politika státní zaměstnanosti.14. Vybrané metody plánování, organizování a rozhodování s aplikací na sport. Semináře:1. Základní pojmy - management, management sportu, manažer.2. Profil a osobnost manažera - modelové situace.3. Sekvenční činnosti manažera.4. Modelová úloha - Strategický plán pro vybrané sportovní zařízení.5. Postup při plánování sportovní akce.6. Organizace, organizační uspořádání - aplikace na organizace v TVS.7. Organizační struktury v TVS - svaz, TJ, SK.8. Personální management - profesní zařazení, pracovní činnosti.9. Modelová úloha - náležitosti konkurzního řízení.10. Rozpočetnictví . Modelová situace tvorby rozpočtu v TJ.11. Komunikace - podklady pro jednání se sponzorem.12. Modelová úloha na přípravu jednání se sponzorem.13. Sponzorování sportovní akce a legislativa v TVS.14. Druhy a formy kontrolních procesů. Kontrola a jakost výrobků.

Literatura

ČÁSLAVOVÁ, E. Management v tělesné výchově a sportu. (vybrané kapitoly). 3. vyd. Praha: Karolinum, 2004. 51 s. ISBN 80-246-0050-1. VODÁĆEK, L., VODÁĆKOVÁ, O. Management. Teorie a praxe v informační společnosti.. Praha: Management Press, 2001. 313 s. ISBN 80-7261-041-4.KOONTZ, H. - WEIHRICH, H. Management. Praha: Victoria Publishing, 1993, 659 s. ISBN 80-7014-034-8.The Management of Sport: Its Foundation and Aplication. Bonnie L. Parkhouse, Editor. St. Louis: Mosby -Year Book, Inc., 2001, p.424. ISBN 0-07-230032-9.

Požadavky

Požadavky na zápočet: Zápočet - seminární práce na zadané téma, dosažení v průměru 70 % úspěšnosti při napsání 2 zápočtových písemných testů Požadavky na zkoušku: Zkouška - úspěšné zodpovězení 2 vylosovaných otázek z 40 při ústní zkoušce

Garant

doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.Mgr. Josef Voráček

Vyučující

doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.Mgr. Josef Voráček