Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makroekonomie (PMNG049)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PMNG049 - Makroekonomie, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1.-2. Předmět ekonomie. Tržní mechanismus a jeho fungování.3.-4. Peníze a cena. Inflace.Nezaměstnanost.5.-6. Makroekonomické výstupy. Hospodářský cyklus.7.-9. Dirigistický přístup k řešení ekonomických problémů. Liberální přístup k řešení ekonomických problémů10.-12. Bankovní soustava a mezinárodní finance. Fiskální politika.13.-14. Mezinárodní ekonomická integrace a ČR. Rozvojové země. Semináře:1.-2. Fungování trhu, teorém pavučiny. 3.-4. Výpočet míry inflace a míry nezaměstnanosti. 5.-6. Výpočet HPD a výpočet investičního multiplikátoru.7.-9. Stimulace ekonomického růstu dirigisty, autoregulační schopnost trhu a liberalismus.10.-12. Multiplikátory peněžní stránky ekonomiky. Lafferova křivka.13.-14. Výrobní a spotřební efekt.

Literatura

KRAFT, J., BEDNÁŘOVÁ, P., KOCOUREK, A.: Ekonomie I. 3. upravené vydání. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2008. DORNBUSCH, R., FISCHER, S.: Makroekonomie. Praha: SPN, 1994.MANKIW, N.G.: Zásady ekonomie. 1. Vydání. Praha: Grada Publishing, 2000.NYMAN, D.N.: Modern Macroeconomics. Boston: Irwin, 1989.

Požadavky

Požadavky na zápočet: aktivní účast na seminářích (75%) dosažení v průměru 70 % úspěšnosti při napsání 3 zápočtových písemných testů Požadavky na zkoušku: úspěšné napsání zkušebního testu, tj. získání alespoň 7 bodů z 10 možných, zodpovězení 1 vylosované otázky z 50 při ústní zkoušce

Garant

prof. Ing. Jiří Kraft, CSc.PhDr. Jan Šíma, Ph.D.