Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerská ekonomika (PMNG075)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PMNG075 - Manažerská ekonomika, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1. Předmět, úloha a funkce manažerské ekonomiky. Vztah a úloha v TVS.2. Základní kritéria pro vznik (založení firmy) resp. živnosti3. Základní principy majetkové struktury, oceňování majetku.4. Podstata finanční struktury, metody optimalizace zadluženosti.5. Základní metody při oceňování zásob. Rychlost obratu zásob6. Analýza vztahu mezi výnosy, náklady a ziskem.7. Podstata a význam tržní a účetní hodnoty firmy resp. Organizace. Budoucí oceňování firmy resp. Organizace.8. Konstrukce a principy cash flow, význam pro stabilitu a solventnost firmy. Vztah k účetním výkazům.9. Podstata nákladových funkcí. Metody odhadu fixních a variabilních nákladů.10. Problémy a metody určování bodu zvratu. Význam v praxi.11. Členění ukazatelů vázanosti a spotřeby a vztahy mezi nimi.12. Analýza finančních ukazatelů, srovnání metod a jejich význam.13. Rentabilita vlastního kapitálu a jeho příčinné faktory. Vztahy k rentabilitě celkového kapitálu. Význam a použití.14. Základní principy bonitních resp. Bankrotních modelů pro diagnózu firemní kondice a jejich praktický význam.pro manažerské rozhodovací podnikatelské činnosti.

Literatura

SYNEK, M. a kol. Manažerská ekonomika. 4. aktualizované a rozšířené vydání. Praha : Grada, 2008, 464 s. ISBN 978-80-247-1992-4. SYNEK, M., et al. Podniková ekonomika : 4.přepracované a doplněné vydání. Praha : C.H.Beck, 2006. ISBN 80-7179-892-4.

Požadavky

Požadavek na zápočet: písemný test Požadavky na zkoušku: splnění písemné a ústní části zkoušky

Garant

Doc.RNDr. Bohumír Štědroň, CSc.