Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová ekonomika (PMNG081)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PMNG081 - Světová ekonomika, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1.-2. Předmět světové ekonomiky a její postavení v systému ekonomických věd 3.-4. Hlavní rysy a tendence globalizovaného světového hospodářství5.-6. Mezinárodní obchod a teorie absolutních a komparativních výhod 7.-8. Mezinárodní finanční a kapitálové vztahy 9.-10. Kursy měn a mezinárodní měnové a obchodní organizace 11.-12. Koncepce nové mezinárodní finanční architektury 13.-14. Globální problémy ve světové ekonomice Semináře:1.-2. Světová ekonomická centra - komparace 3.-4. Funkcionální a institucionální pojetí integrace a její členění 5.-6. Geneze integračních procesů v Evropě 7.-8. Hospodářská a měnová unie a otázky začlenění dalších evropských zemí, zvláště České republiky 9.-10. Charakteristika ekonomiky USA a jejího vývoje 11.-12. Zvláštnosti hospodářského vývoje Japonska a Číny 13.-14. Postavení České republiky ve světovém hospodářství Požadavky na zápočet a zkoušku: vypracování seminární práce na zadané téma, prezentace zadaného tématu na seminářích, aktivní účast na seminářích, 2 písemné testyústní zkoušení

Literatura

KRAFT, J., FÁREK, J.: Světová ekonomika a ekonomická integrace v období globalizace. 2. vydání. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2008.BALASSA, B.: Teorie ekonomické integrace. Praha: Svoboda, 1966.MARKOVÁ, J.: Mezinárodní měnové instituce. Praha: VŠE, 2002.PINDER, J.: Evropské společenství. Budování unie. Praha: Nadace Jiřího z Poděbrad pro evropskou spolupráci, 1994.SUTHERLAND, P.D., Managing the World Economy in the Age of Globalization. Washington: The Per Jacobson Foundation, 1998.

Garant

prof. Ing. Jiří Kraft, CSc.Mgr. Tomáš Ruda

Vyučující

Mgr. Tomáš Ruda