Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vodní záchranář (PPLS057)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PPLS057 - Vodní záchranář, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Obsah výuky:Přednášky:Historie a současný stav vodního záchranářství v Českých zemích Vzdělávací programy Prevence I.Taktika záchranáře I.Záchrana tonoucích Základy hydrologie pro vodní záchranáře Využití základní potápěčské výstroje v práci záchranářePoranění páteře ve vodě Záchranářský sportExkurzeCvičení:Speciální plavecká průprava pro záchranu tonoucích Osobní zásah I. Využití základní potápěčské výstroje při záchraně Poranění páteře ve vodě Plnění zápočtových požadavků

Literatura

KARGER, P., KAUFMAN, J., MILER, T. Záchranář - metodické listy. 1. vyd.Praha: VZS ČČK 1998. 24 s.MILER,T. Záchranář - bezpečnost a záchrana u vody. 2. vyd. Praha:VZS ČČK 1999. 63 s. ISBN 80- 902805-6Miler,T. a kol. Vzdělávací program VZS ČČK 1. vyd. Praha: VZS ČČK. 1999. 30 s.

Požadavky

Požadavky k udělení kreditu:a) aktivní účast na přímé výuce ze 75% (50% účast ve vodě)b) teoretické prověření znalostí - Testc) praktické prověření z předmětových skupin: Záchrana tonoucíchOsobní zásah 200 m tažení tonoucího. Lze střídat způsoby, "tonoucí" se nesmí žádnou částí těla dotknout dna bazénu 2 techniky přiblížení se k tonoucímu, uchopení a narovnání tonoucího 2 techniky obrany plavčíka vynášení tonoucího z hlubokého bazénu jedním zachráncem (bez opory). Pomůcky záchranná akce s pásem. Zachránce provádí záchranu pomocí pásu po uplavání minimálně 23 m. Způsob provedení záchrany volí podle polohy tonoucího. Po úplné stabilizaci tonoucího obličejem nahoru, provádí simulaci resuscitace s komentářem. Akci provádí do doby přerušení ze strany vyučujícíhoPotápění 100 m plavání se základní potápěčskou výstrojí s podplaváním čtyř 2 metrových pásem, v čase do 1:20/1:30, bez doteku drah vymezující pásmo vylévání vody z masky. Zkoušený skáče do vody s maskou v ruce. 100 m tažení tonoucího s ploutvemi. Lze střídat způsoby, "tonoucí" se nesmí žádnou částí těla dotknout dna bazénu.

Garant

PaedDr. Tomáš Miler