Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sportovní příprava dětí a mládeže /TR/ (PPPD023)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PPPD023 - Sportovní příprava dětí a mládeže /TR/, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1) Obecná východiska sportovní přípravy dětí, Evropská charta sportu o sportu dětí, rozdíly mezi tréninkem dětí a dospělých.2) Věkové a vývojové zákonitosti, kalendářní a biologický věk, 3) Senzitivní období a jejich význam pro trénink dětí.4) Dlouhodobá koncepce sportovního tréninku, rozdíly mezi koncepcí ranné specializace a tréninku odpovídajícího vývoji, všestrannost, etapa sportovní předpřípravy, základního tréninku a specializovaného tréninku.5) Obecné zásady tréninku dětí. Sociálně interakční formy, počet asistentů, vztah k dětem, význam pomůcek pro trénink6) Složky sportovního tréninku. Význam jednotlivých složek, Kondiční příprava - metody, formy a prostředky rozvoje pohybových schopností a dovedností. Vliv dlouhodobé přípravy na jednotlivé pohybové schopnosti.7) Specifika, metody, prostředky a formy rozvoje rychlostních a obratnostních schopností a pohyblivosti. 8) Specifika, metody, prostředky a formy rozvoje silových a vytrvalostních schopností.9) Technická, taktická a psychologická příprava a její význam ve sportovní přípravě dětíSemináře:10) Legislativní, organizační a odborné zajištění sportovní výchovy talentované mládeže. Tréninkové programy ve sportovní přípravě talentované mládeže - filozofické a pedagogické teorie trén. programu, východiska, charakteristiky, formy existence, dokumenty, obsahová struktura. 11) Psychomotorické učení, základní přístupy k motor. učení. Kritika tradičních (technických) přístupů ke sport. tréninku mládeže, taktický a integrativní přístup, kognitivně orientované přístupy. Taktický, kognitivní a vizuální trénink. 12) Diagnostika a expertíza sportovního výkonu a učení ve sportovní přípravě dětí. Diagnostika pohybové a sportovní výkonnosti. Diagnostika pohybových dovedností, kvalitativní analýza a její modely, diagnostika otevřených pohybových dovedností. 13) Výběr talentů. Definice pojmů, proces výběru, etapy výběru.14) Oblasti zasahující do sportovní přípravy dětí ? rodina, škola klub.

Literatura

BAR-OR. O. (eds.): The Child and Adolescent Athlete. Blackwell Science : Oxford, 1996 BOMPA, T. O.: Total training for Young Champions. Human Kinetic Publisher : Champaign, Ill., 2000.DRABIK, J: Children & Sports training. Stadion : Island Pond, Ver., 1996KUČERA, M. - KOLÁŘ, P. - DYLEVSKÝ, I.: Dítě sport a zdraví. Galén ": Praha 2011LEE, M.: Coaching Children in Sport. Principles and Practice. Routlage : New York, 2002PERIČ, T.: Hry ve sportovní přípravě dětí. Praha : Grada 2004.PERIČ, T.: Sportovní příprava dětí. Praha : Grada 2012.PERIČ, T.: Výběr sportovních talentů. Praha : Grada 2006.

Požadavky

Požadavky na zápočet:seminární práce, písemný test

Garant

doc. PaedDr. Tomáš Perič, Ph.D.