Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika TV (PPPD102)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PPPD102 - Didaktika TV, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

SylabusPřednášky: 1. Školní tělesná výchova jako forma tělesné kultury a pohybové aktivity, její místo v systému vzdělávání a výchovy. 2. Systém didaktiky školní tělesné výchovy. Principy vnější a vnitřní diferenciace ve školní tělesné výchově, nadaní a zdravotně oslabení žáci. 3. Projekty výchovy a vzdělávání v tělesné výchově, historická reflexe, osnovy, rámcové vzdělávací programy. Mimotřídní a mimoškolní pohybové a volno-časové aktivity. Organizační formy tělesné výchovy: školní povinné, nepovinné, doplňkové, zájmové. Specifické didaktické formy, dobrodružné, prožitkové a netradiční činnosti. Školní sportovní organizace a kluby. Sport mládeže, Evropská charta sportu. Mezinárodní organizace školního sportu a sportu mládeže.4. Žák jako subjekt a objekt ve výchově a vzdělávání. Modifikace obligatorního a elektivního curricula ve vztahu k zájmům žáků a studentů. Divergující, asimilující, konvergující a akomodující žáci, vnímání reality, zpracování informací. Principy diferenciace, skalace, furkace.5. Učitel tělesné výchovy. Vědomosti, dovednosti, kompetence, osobnost učitele a jejich rozvoj. Sociální percepce ? v efektivní interakci ?učitel ? žák?. Interpretace chování a jednání žáků v psychosociálním a didaktickém kontextu. Rozvoj interpersonální percepce. Reflektování a evaluace vlastní práce. Jednání s rodiči, vedením školy, municipalitou. Kázeň v tělesné výchově, spolupráce, zájem a tvořivost. Řešení rušivého a nespolupracujícího chování. 6. vyučovací metody, klasifikace, analýza, modifikace, vyučovací styly, syntéza informativního a formativního působení.7. Výzkum ve školní tělesné výchově, přispět ke zlepšení a inovaci pedagogické praxe?. Synergické i kontradikční podněty, výzvy ke změně: celosvětové, globalizační trendy. Modernismus, postmodernismus, paradigma , behavirální, socializační, reflektivní, kritická. Metody empirického a teoretického výzkumu v didaktice.

Literatura

Rychtecký, A. & Fialová. L. (2002). Didaktika školní tělesné výchovy. Praha: karolinum, 171 s. ISBN: 80-7184-659-7. Green, K. & Hardman K. (2005). Physical Education: Essential Issues. London" SAGE Publication Company 248 p. ISBN: 0 7619 4497 4.

Požadavky

Požadavky na zápočet: písemný test, seminární práce Požadavky na zkoušku: písemná, ústní

Garant

prof. PhDr. Antonín Rychtecký, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Antonín Rychtecký, DrSc.