Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Identifikace sportovních talentů /TR/ (PPPD129N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PPPD129N - Identifikace sportovních talentů /TR/, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Obsah výuky:1) Talent. Definice ? vlohy, nadání, talent. Filosofie výběru a její podstata. Výběr talentů, péče o talenty, složky determinující osobnost. 2) Endogenní faktory. Genetická podmíněnost, biologický věk. Exogenní faktory - hlavní exogenní faktory (rodina, škola, oddíl, další), projevy vlivu podmínek a prostředí.3) Komplex talentovanosti. Výběr pro sport, výběr pro vrcholový výkon, výběr pro konkrétní tým. Tři stupně projevení talentu - endogenní, exogenní, okolnostní faktory. Pět základních okruhů výběru a péče o talenty.4) Výběr a péče o talenty (určení talentu). Antropometrické ukazatele, motorické ukazatele, dovednostní ukazatele, psychické ukazatele, komplexní ukazatele. Prognóza talentů - jednorázová predikce, longitudiální predikce. 5) Výběr talentů. Principy, modely a metody výběru - pozitivní a negativní výběr, vícestupňové rozhodovací výběrové procesy, využití regresních rovnic, vědecké interdisciplinární výběry, spontánní výběry, empirické výběry.6) Podpora talentů. Dlouhodobá koncepce přípravy dětí a mládeže. Kritéria optimální přípravy - dvě cesty sportovní přípravy dětí a mládeže, etapy sportovní přípravy. zásady práce s dětmi a mládeží. Péče o talenty, přechody do vyšších věkových kategorií.7) Organizace a metodika výběru talentů. Spontánní výběr ? nábor, základní výběr, specializovaný výběr, výběr pro vrcholový sport. Vědecké a metodologické přístupy k výběru talentů. Příklady výzkumů výběru talentů v určitých sportovních odvětvích.

Literatura

Základní literatura:JOCH, W.: Das Sportliche Talent. Talenterkennung ? Talentforderung, Talentperspektiven. Mayer & Mayer Verlag : Aachen 2001.BROWN J.: Sports Talent. Human Kinetice : Champaign, (Ill.) 2001BAR-OR, O. (ed.): The Child and Adolescent Atlete. Blackwell Science : Oxford 1996PERIČ, T.: Výběr sportovních talentů. Grada : Praha 2006

Požadavky

Zápočtové požadavky:Seminární práce, písemný test

Garant

doc. PaedDr. Tomáš Perič, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Tomáš Perič, Ph.D.