Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sportovní trénink (PPPD167)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PPPD167 - Sportovní trénink, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1. Obsah předmětu, trenérství, trenér, činnost trenéra, požadavky. Sport - jeho společenská a individuální funkce. Sportovní trénink: pojetí, cíl, úkoly. Základní pojmy, systémový přístup ke ST. Trénink jako proces specializované adaptace, motorického učení, interakce.2. Zatížení: zátěžové podněty, klasifikace tréninkových cvičení jako adaptačních podnětů, intenzita, míra specifičnosti. 3. Dlouhodobá koncepce sportovního tréninku a její zdůvodnění: etapa základního specializovaného a vrcholového tréninku. Cykly ST: makrocyklus, mezocyklus, mikrocyklus, tréninková jednotka. Stavba tréninku: roční tréninkový cyklus.4. Řízení sportovního tréninku, systémové pojetí: identifikace a formulace systému.: plánování, evidence, kontrola trénovanosti, vyhodnocování.5. Vymezení složek sportovního tréninku a jejich obsah. Pohybové schopnosti jako objekt stimulace v kondiční přípravě. Základní principy stimulace silových, vytrvalostních, rychlostních a koordinačních schopností.6. Technická příprava, obecná východiska, technika, kriteria techniky. Sportovní dovednosti. Praktické aspekty osvojování a zdokonalování dovedností. Metody.7. Taktická příprava a její obsah: taktika, taktické jednání, vědomosti, dovednosti, myšlení v tréninkovém procesu. Obrysy psychologické přípravy: pojetí, obsah, dlouhodobá a krátkodobá psychologická příprava.8. Základní rysy koncepce tréninku dětí a výběru talentovaných jedinců. Semináře:9. Podmínky a znaky adaptace10. Praktická manipulace se zatížením11. Vývojové zákonitosti a jejich projekce do etap tréninku.12. Kondiční příprava: Metodotvorné komponenty posilování a manipulace s nimi. Přehled metod posilování.13. Vytrvalostní schopnosti: stimulace v aerobní oblasti, v anaerobní oblasti. Praktické aspekty rychlostního zatěžování.14. Metody a věkové aspekty technické přípravy. Diferencovaný přístup k osvojování taktických vědomostí a dovedností.

Literatura

DOVALIL, J. a kol. Výkon a trénink ve sportu. Praha : Olympia 2012.DOVALIL, J. a kol. Sportovní trénink Lexikon základních pojmů. Praha : Karolinum 2008.JANSA, P., DOVALIL, J. a kol. Sportovní příprava. Vybrané teoretické obory. Praha: Q-art, 2007. PERIČ, T., DOVALIL, J. Sportovní trénink. Praha: Grada 2009.DOVALIL, J. a kol. Sportovní trénink Lexikon základních pojmů. Praha : Karolinum 2008.BOMPA, T., O. Periodization : theory and methodology of training. Champaign : Human Kinetics, 2009.ELLIOT, B. Training in sport. Applying sport sciences. Chichester : John Wiley and Sons, 2002.Martens, R. Successful coaching. Champaign : Human Kinetics, 2012.RILEY, P. Cesta k vítězství. Frýdek-Místek : Alpress, 2011.SCHNABEL, G., HARRE, D., KRUG, J. Trainingswissenschaft : Leistung - Training - Wettkampf. Berlin : Sportverlag, 1997.

Požadavky

Požadavky na zápočet a zkoušku : Písemný test z probrané látky. Ústní zkouška.

Garant

doc. PaedDr. Tomáš Perič, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Tomáš Perič, Ph.D.