Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sport climbing and mountaineering (PSPP094C)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSPP094C - Sport climbing and mountaineering, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1. Historie horolezeckého sportu - svět, Evropa, 2. Historie českého a československého horolezectví. Vazby na světové horolezectví.3. Lezecký zeměpis, pravidla lezení - dle lezeckých oblastí. 4. Filozofie horolezectví a její místo ve výchovných systémech.5. Biomechanika lezeckého pohybu. Vliv lezení na pohybovou soustavu6. Lezecký materiál (sedací úvazky, karabiny, lana, jistící pomůcky), normy. Bezpečnostní doporučení.7. Hodnocení výkonů ve sportovním lezení a horolezectví.Cvičení:1. Lezení a jištění v lezecké dvojici (s připraveným horním jištěním), bezpečnost při lezení, reakce na povely, spouštění. Základy lezeckého pohybu.2. Trénink lezecké techniky, důraz na bezpečné jištění a spolupráci lezecké dvojice3. Nácvik jištění pomocí různých jistících pomůcek, lezení s horním jištěním, lezení různě obtížných cest - převisy, málo chytů, malé chyty v kolmé části, 4. Jištění prvolezce, zapínání postupového jištění, trénink techniky.5. Činnosti jednotlivce při pádu prvolezce a druholezce, nácvik jištění prvolezce. 6. Práce s lanem při jištění prvolezce, lezení s dolním jištěním. 7. Zápočtová hodina. Požadavky na zápočet Teoretické zvládnutí přednášené látky - (test) Praktické dovednosti při lezení na umělé stěně.

Literatura

Povinná:1. VOMÁČKO, S., BOŠTÍKOVÁ, S. Lezení na umělé stěně. 1.vyd. Praha: Grada, 2003. 130s.2. Dieška, I., Širl, V. Horolezectví z blízka. Přel. V.Širl 1.vyd. Praha: Olympia,1989. 446 s. 3. Procházka. V. a kol. Horolezectví. 1. přep. vyd. Praha : Olympia 1990. 246 s.

Požadavky

practcal skills: belaying, leading, top roping, teoretical knowledge: essay

Garant

Mgr. Ladislav Vomáčko, Ph.D.Mgr. Jiří Baláš, Ph.D.Mgr. Lucie Kalkusová