Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Natural and artifical ropes courses (PSPP102C)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSPP102C - Natural and artifical ropes courses, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1. Různorodé aplikace lanových překážkových drah a návaznost na klasické pojetí cvičení v přírodě.2. Metodické postupy a etika práce vedoucího či instruktora. Semináře:1. Různé způsoby uvádění a hodnocení práce jednotlivce a malé skupiny. 2. Aktivní seznámení se s nejdůležitějšími normami a bezpečnostními pravidly.Cvičení:1. Navazování, jištění, uzlování, techniky napínání lan.2. Průprava na různých typech trenažérů.3. Seznámení se s nízkými a středně vysokými překážkami. 4. Ochrana přírody, zásady pro výběr vhodného místa, výběr vhodných stromů .5. Konstrukce nízkých a středních překážek. Smysl jejich začleňování do programu.6. Seznámení se s vysokými překážkami.Zásady bezpečnosti a jištění na překážkách.7. Konstrukce vysokých překážkových drah-samostatná stavba vybraných mobilních překážek.8. Práce v lanovém parku. 9. Vedení skupiny při praktickém cvičení. Samostatné hodnocení efektu absolvovaných cvičení. Řešení krizových situací Požadavky na zápočet Prokázání znalosti uzlů, vázání a napínání lan i bezpečného jištění. Zvládnutí organizace cvičení a dovedností při vedení skupiny . Prokázání dovednosti provádět zpětné hodnocení s jednotlivci i skupinami. Znalost bezpečnostních pravidel a norem.

Literatura

Povinná:1. Neuman. J., Vomáčko. S. a Vomáčková. S., Překážkové dráhy, lezecké stěny a výchova prožitkem. 1. vyd. Praha : Portál,1999. 320 s. ISBN 80-7178-292-02. Hanuš, R.,Hrkal, J. Lanové překážky a lanové dráhy. Olomouc:Hanex,1999.3. Neuman, J. Dobrodružné hry a cvičení v přírodě.1.vyd. Portál: Praha 1999.325 s.Doporučená:1. WEBSTER,S.E. Ropes course safety manual. Dubugue : Kendall/Hunt, 1989.118 s. ISBN 0-8403-6207-22. SNOW, H. The power of team building: Using ropes techniques. San Diego:Pfeiffer&Comp., 1992,206 s. ISBN 0-88390-306-7.

Garant

Mgr. Ladislav Vomáčko, Ph.D.Mgr. Jiří Baláš, Ph.D.