Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz turistiky a sportů v přírodě OSP (PSPP112)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSPP112 - Kurz turistiky a sportů v přírodě OSP, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Výběr teorií (výchova v přírodě,výchova prožitkem a dobrodružstvím,výchova výzvou aj.) a jejich aplikace pro akce se zdravotně postiženými osobami.2. Naše a zahraniční zkušenosti s přípravou a vedením akcí výchovy v přírodě pro různé druhy postižení. 3. Představení aktivit účastníkům kursu formou miniškol.4. Komentář k odborné literatuře,zdroje informací ve sledované problematice.Přehled organizací a kontaktů.5. Zvláštnosti provádění sportů a aktivit v přírodě pro různé druhy postižení.Ohled na věk a pohlaví.6. Sportovní soutěže a trénink zdravotně postižených ve vybraných sportech v přírodě .7. Přírodní prostředí a jeho využití v programech výchovy v přírodě pro zdravotně postižené.Příklady programů.8. Aplikace aktivit pro konkrétní skupiny postižených- práce v týmech,společná reflexe,zachycení písemnou formou. Získávání praktických zkušeností všech účastníků akce.9. Příprava a vedení různých druhů her pro vybrané skupiny postižených osob.10. Exkurse do vzorového zařízení ,kde provádějí aktivity v přírodě pro vybranou skupinu postižených. Výměna zkušeností. 11. Příprava a uskuteční krátkodobých výletů,túr či expedic pro vybrané skupiny postižených.12. Zpracování zkušeností formou písemné zprávy,vytvoření sborníku cvičení.

Literatura

Povinná1. NEUMAN, J. Sporty,turistika a výchova v přírodě pro zdravotně postižené občany. Výběr textů pro specializovanou výuku(nerozmnoženo). Praha:UK FTVS,2001.153 s.2. NEUMAN, J. a kol. Turistika a sporty v přírodě:přehled základních znalostí a dovedností pro výchovu v přírodě.1.vyd.Praha:Portál,2000.197 s.3. ŠAFRÁNEK, J. Cyklistika pro děti i jejich rodiče.1.vyd. Praha:Portál.2000 .211 s.4. NEUMAN, J. Dobrodružné hry a cvičení v přírodě.1.vyd. Portál: Praha 1999.325 s.5. NEUMANJ.,VOMÁČKO,L. - VOMÁČKOVÁ S. Překážkové dráhy, lezecké stěny - výchova prožitkem a výzvou.1.vyd. Portál: Praha 1999.315 s.6. MACHEK,J. aj. Na pomoc instruktorům prázdninových táborů pro zdravotně postižené děti.Praha: Svaz tělesně postižených,1994. 143 s.7. VACHULOVÁ,J.,VACHULE,R. aj. Hry pro těžce zrakově postižené děti.Praha:ÚV SI,1987.252 s.8. Aktivity volného času pro osoby s těžkým a kombinovaným postižením.Z angličtiny přeložila M. Jelínková.Praha:Modrý klíč,1997.73 s.9. EICHSTAEDT,CB.,LAVAY,BW. Physical activity for individuals with mental retardation.Infancy through adulthood.Champaign:Human Kinetics ,1992.463 s.10. HAVENS,MD. Bridge to accessibility.A primer for including persons with disabilities in adventure curricula. Project Adventure 1992.130 s.11. BRAGGINS,A. Trail orienteering an outdoor activity for people with disabilities. Doune: Harveys,1993. 64 s.

Požadavky

Požadavky na zápočet: Aktivní účast na celém kursu.Kvalitní zpracování zadaných úkolů a projektů. Znalost potřebné teorie .

Garant

doc. PhDr. Jan Neuman, CSc.PaedDr. Jiří Šafránek, Ph.D.