Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ski-touring and Basics of Ski-alpinism (PSPP121C)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSPP121C - Ski-touring and Basics of Ski-alpinism, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1. Místopis vybrané oblasti z hlediska skialpinismu. Zdroje informací o stavu sněhu i o záchranné službě.2. Technika výstupů a sjíždění v různých terénních a sněhových podmínkách.3. Bezpečnostní pravidla, zásady postupu skupiny.Semináře:1. Příprava a údržba lyží a dalších pomůcek.2. Prověření dovednosti práce s lavinovými vyhledávači.3. Příprava konkrétní túry a její vedení.Cvičení:1. Výstupy a sjíždění v různých terénech a za různé kvality sněhu.2. Nácvik postupu družstva v ohroženém místě.3. Prověřování kvality a soudržnosti sněhové pokrývky.4. Zimní bivakování a táboření.5. Nácvik orientace, práce s mapou, výběr správného postupu.

Literatura

Povinná:WINTER, S. Skialpinimus. České Budějovice : Kopp, 2002. s. 128CHARVÁT, J.,BUREŠ, L. Vysokohorské lyžování a skialpinismus. Lysá n. Labem : Alpy. 2000.BRTNÍK, J.,NEUMAN, J. Zimní hry na sněhu i bez něj. Praha : Portál, 1999. Doporučená:SCHUBERT, P. Bezpečnost a riziko na skále, sněhu a ledu. Překlad V. Klumpár. Plzeň : Kletr, Praha: freytagberndt, 1997. s. 271. ISBN 80-85822-27-X.KOŘÍZEK, V. Sněhové laviny. Magazín Outdoor. 2003, č.2, s.42-47.

Požadavky

Požadavky na zápočetAbsolvování všech seminářů a túr. Prověrka z techniky jízdy v náročném terénu. Prověrka ze znalostí a z dovedností při posuzování lavinového nebezpečí. Znalost práce s lavinovými vyhledávači. Znalost bezpečnostních pravidel a zásad postupu družstva.

Garant

Mgr. Ladislav Vomáčko, Ph.D.