Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kooperativní a dobrodružné hry a cvičení /AP/ (PSPP218)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSPP218 - Kooperativní a dobrodružné hry a cvičení /AP/, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky1. Přínos J .A. Komenského k používání her. Teoretické přístupy ke hře - filozofické a pedagogické pohledy.Teorie vysvětlující důvody ze kterých se lidé účastní her. Různé přístupy k dělení her.2. Pohled různých vědeckých disciplín na hru. Zdroje her pro oblast výchovy v přírodě.3. Role hry v programech výchovy v přírodě na školách i ve volném čase. Charakteristika jednotlivých skupin her využívaných ve výchově v přírodě. Hry pro různé skupiny populace.4. Přínos Prázdninové školy Lipnice pro aplikace her ve volném čase i ve školách.. Rozbor tzv. Zlatého fondu her.5. Zásady výběru hry, různé způsoby uvádění her . Volba skupin a týmů. Pravidla pro vedení hry.6. Různé způsoby hodnocení her. Druhy zpětnovazebního hodnocení. Podmínky pro úspěšnou reflexi. Pět stádii hodnocení a facilitace.7. Psychohry a málostrukturované hry. Městské hry. Bojové hry. Zvláštnosti nočních her.8. Základní bezpečnostní pravidla (bezpečnost fyzická, psychická, upozornění na invazivní chakter některých her). Úprava prostředí i ochrana přírody.9. Etapové hry a jejich zvláštnosti. Semináře1. Samostatná příprava a vedení vybrané hry. Písemný podklad.2. Výběr a příprava různých typů zpětnovazebního hodnocení odezvy a působení her na účastníky - reflexe.3. Zhodnocení vybrané literatury. Vytvoření seznamu a vlastního hodnocení klasických publikací.4. Dobrodružné hry v tělocvičně i učebně. 5. Pokus o vytvoření vlastní originální hry. Popis problémů.

Literatura

CAILLOIS,R. Hry a lidé. Praha: nakl. Studia Ypsilon,1998.FINK,E. Oáza štěstí. Praha: Mladá fronta 1992.HRKAL,J.,HANUŠ,R.(editoři) Zlatý fond her I. Výběr her a programů připravených pro kursy PŠL. Praha: Portál ,1998.CHOUR, J.: Receptář her. Praha : Portál, 1999Mazal, F. Pohybové hry. Olomouc: Hanex,2000.ZAPLETAL, M.: Velká encyklopedie her .4 díly. Praha: Leprez,1995.

Požadavky

Hodnocení praktického vedení hry. Napsání eseje o hře a její roli ve výchově v přírodě. Prověření teoretických znalostí,

Garant

Mgr. Michal FrainšicMgr. Lucie Kalkusová

Vyučující

Mgr. Lucie Kalkusová