Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výzkum v oblasti aktivit v přírodě /AP/ (PSPP242N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSPP242N - Výzkum v oblasti aktivit v přírodě /AP/, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky 1. Terminologické problémy spojené s učením a výchovou prostřednictvím aktivit v přírodě.2. Úvaha o potřebě teorie. Vztah teorie a praxe v oblasti aktivit v přírodě. Neřešené otázky a vznikající potřeba výzkumných šetření.3. Teorie vysvětlující působení aktivit v přírodě, členění těchto teorií a jejich stručná charakteristika.4. Teorie zaměřené na roli prožitků a zkušeností v učení a výchově (Komenský, Deset, Kolb, Gibbons, Hopkins).5. Teorie sledující vliv přírodního prostředí a divočiny na lidské učení, myšlení i chování (James, Van Gennep, Martin, Wilson, Neill )6. Teorie sledující psychologickou a sociální podmíněnost výzvových změn (Lewin, Hahn, Bandura, Priest, Neill).7. Teorie spojované s působením facilitačních technik a reflexe (Bacon, Priest, Gass, Schoel at al.).8. Vícefaktorové teorie ( Walsh, Gollins, Beard, Wilson).9. Příklady dalších teoretických přístupů aplikovaných ve školách a organizacích (Neubert, Hahn, Ziegenspeck, Schleske, Niermann, Engel, Becker).10. Přístupy, které sledují ovlivňování rozvoje osobnosti prostřednictvím aktivit v přírodě (Amesberger).11. Přehled dosavadních výzkumů sledujících vliv aktivit v přírodě, výchovy v přírodě a dobrodružných programů na osobnost člověka.12. Charakteristika a kritické posouzení používaných výzkumných metod v oblasti aktivit a výchovy v přírodě.Semináře1. Přehled informačních zdrojů a práce s nimi. Hodnocení kvality informací na Internetu. 2. Studium a samostatné posouzení vybrané teoretické statě nebo výzkumného sledování - práce v malých týmech.3. Aplikace vybrané výzkumné metody - cvičení pro malý výzkumný tým studentů.

Literatura

Povinná NEUMAN, J. Edukace v přírodním prostředí (v tisku). Praha: Karolinum, 2005.TURČOVÁ, I. Terminologické aspekty oblasti ? výchova v přírodě?. (v tisku). Praha, 2006.Doporučená AMESBERGER, G. Persönlichkeitsentwicklung durch Outdoor-Aktivitäten? Frankfurt: Alfa, 1992.PAFFRATH, F.H., SALZMANN, A., SCHOLZ, M. Wissenschaftliche Forschung in der Erlebnispädagogik. Augsburg:Ziel, 1999, s. 172. ISBN 3-934214-O3-7.NEUMAN, P. Das Wagnis im Sport. Grundlagen und pädagogische Forderungen. Schomdorf: Verlag K. Hofmann.1999. S. 184. ISBN 3-7780-8301-5.WARREN, K. et all (editors). The theory of experiential education. Dubuque: Kendall/Hunt. 1995. s. 487. ISBN 0-7872-0262-2.

Požadavky

Aktivní absolvování seminářů. Zpracování seminární práce. Prověření teoretických znalostí formou testu.

Garant

Mgr. Jiří Baláš, Ph.D.doc. PhDr. Jan Neuman, CSc.