Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika sportovního lezení (PSPP324)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSPP324 - Didaktika sportovního lezení, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1. Fyziologie lezeckých aktivit.2. Biomechanika lezeckého pohybu. Vliv lezení na pohybovou soustavu.3. Zranění ve sportovním lezení a jejich prevence.4. Základy sportovního tréninku v lezeckých disciplínách.5. Stavba lezeckých stěn, návrh profilů a materiálního zabezpečení lezecké stěny.6. Využití lezeckých aktivit při výchově a rehabilitaci.7. Lezení ve výuce školní tělesné výchovy.Cvičení:1. Formy boulderingu - bouldering jako hra.2. Formy boulderingu - bouldering jako trénink techniky, síly a vytrvalosti.3. Využití tělocvičného nářadí k lezeckým aktivitám.4. Didaktické postupy nácviku jistění druholezce. Různé populace a věkové kategorie.5. Didaktické postupy nácviku jištění prvolezce. Zapínání postupového jištění a zachycení pádu.6. Didaktické postupy nácviku slanění a rušení vratného jištění.7. Stavba lezeckých cest, objasnění rozdílných nároků na stavbu lezeckých cest pro různé věkové kategorie.

Literatura

Baláš, J., Strejcová, B., Vomáčko, L. Lezeme a šplháme: 68 her a cvičení na stěně a na nářadí. Praha: Grada, 2008. 120 s.Guyon, L., Broussouloux, O. Escalade et Performance. Paris: Amphora, 2004. 351 s.Hochholzer, T., Schoeffl, V. One move too many... How to understand the injuries and overuse syndroms of rock climbing. Ebenhausen: Lochner-Verlag, 2003. 230 s.Neuman. J., Vomáčko. S. a Vomáčková. S. Překážkové dráhy, lezecké stěny a výchova prožitkem. Praha: Portál, 1999. 320 s.VOMÁČKO, S., BOŠTÍKOVÁ, S. Lezení na umělé stěně. 2.vyd. Praha: Grada, 2008. 130 s.

Požadavky

Požadavky na zakončení předmětuZvládnutí praktických dovedností. Test z teorie.

Garant

Mgr. Ladislav Vomáčko, Ph.D.Mgr. Jiří Baláš, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Baláš, Ph.D.Mgr. Ladislav Vomáčko, Ph.D.