Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sportovní specializace 1 - alpské disciplíny /TR/ (PSPP351N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSPP351N - Sportovní specializace 1 - alpské disciplíny /TR/, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:• Biomechanika v alpských disciplínách.• Fyziologické determinanty výkonu v alpských disciplínách.• Problematika vysokohorské přípravy.• Vliv výzbroje a výstroje na výkon v alpských disciplínách a jejich vývoj.• Výživa a pitný režim lyžaře.• Vhodné způsoby regenerace v alpských disciplínách.• Rozdíly v tréninku pro různé závodní disciplíny v alpských disciplínách.Cvičení:1. Lyžařská technologie - speciální část.2. Funkční vyšetření.3. Spiroergometrické testy u sjezdových lyžařů. 4. Vývojové tendence v alpských disciplínách. 5. Vývoj techniky lyžování v alpských disciplínách.6. Využití kinematické analýzy v alpských disciplínách.Semináře:1. Pohybová analýza a hodnocení techniky běhu na lyžích programem Dartfish.2. Vyhodnocení záznamů techniky pohybu.

Literatura

Literatura:Cardvel, G. (2012). Gold medal nutrition. Champaign: Human Kinetics.Jirka, Z. (1990). Regenerace a sport. Praha: Olympia.Karas, V., Otáhal, S. & SUŠANKA, P. (1990) Biomechanika tělesných cvičení. Praha : UK.Peterson, C. (2012). Fit 2 ski. BK Media & Fresh Air Publishing.Suchý, J. (2009). Příklady zařazení vyšší nadmořské výšky do příprav na Olympijské hry ve Vancouveru a Londýně. Česká kinantropologie, 13(3), 114-122.Suchý, J., & Dovalil, J. (2005). Adaptace a problematika tréninku v hypoxickém prostředí. NSČ revue, 19-22.Suchý, J., Dovalil, J., & Perič, T. (2009). Současné trendy tréninku ve vyšší nadmořské výšce. Česká kinantropologie, 13(2), 38-53.Vilikus, Z., Brandejský, P., & Novotný, V. (2004). Tělovýchovné lékařství. Praha: Karolinum.Wilber, L. R. (2004). Altitude training and Athletic performance. Champaign, IL: Human Kinetics.Wilmore, H., J., & Costill, L. D. (1993). Training for sport and activity: The Physiological Basic of the Conditioning Progres, USA: Versa press.

Požadavky

Zápočtové požadavky:• Písemný test.• Popis kinogramu z pohybové analýzy.

Garant

PhDr. Matouš Jindra, Ph.D.