Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Czech outdoor sport tourism (PSPP626)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSPP626 - Czech outdoor sport tourism, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1. Úvod do kursu - bezpečnostní předpisy, organizace a didaktické postupy,funkce prožitku a zkušeností.2. Výchovné aplikace aktivit v přírodě.3. Cyklistika a cykloturistika.4. Orientace a orientační běh. 5. Teorie hry, hry v přírodě a iniciativní hry.6. Cvičení v přírodě, a lanové překážkové dráhy.7. Ekologická výchova a hry k vnímání a poznávání přírody.Semináře:l. Vedení družstva - rozdělení rolí, spolupráce, společné úkoly, reflexe každodenního programu.2. Organizace ranních setkání - cvičení.3. Základní uzly, práce s lanem a informace o jištění a slaňování.4. Vybavení pro turistické akce - příklad VHT.5. Příprava turistické akce, bezpečnost a kulturně poznávací činnost.6. Hry, kulturní i tvůrčí aktivity - příklady využití na akcích. Táborový oheň.7. Hodnocení programu kursu - vyplnění ankety a další druhy zpětné vazby.Cvičení:l. Cyklistika - jízda zručnosti, jízda ve skupině, cykloturistická túra, celodenní putování a vedení družstva.2. Orientace mapa-buzola, mapa-terén, orientační hry a cvičení, skorelauf, závod v orientačním běhu.3. Hry v přírodě - příklady malých a velkých her.4. Hry na seznámení, hry na rozvoj důvěry, iniciativní a problémově orientované hry, reflexe.5. Cvičení v přírodě - příklad výběhu do terénu a cvičení na stanovištích.6. Nízké a vysoké překážky - stavba, didaktické postupy a zpětné hodnocení.7. Základy lezení, bouldering, překonávání jištěných cest,lezení s horním jištěním, slaňování8. Ekohry - příprava a provedení jednoduchých her.

Literatura

Povinná:NEUMAN, J. a kol. Turistika a sporty v přírodě: přehled základních znalostí a dovedností pro výchovu v přírodě. 1.vyd. Praha: Portál, 2000. 197 s.Doporučená:ŠAFRÁNEK,J. Cyklistika pro děti i jejich rodiče.1.vyd. Praha:Portál, 2000. 211 s.NEUMAN, J. Dobrodružné hry a cvičení v přírodě. 1.vyd. Portál: Praha, 1999. 325 s.NEUMAN,J., VOMÁČKO,L. A VOMÁČKOVÁ S. Překážkové dráhy, lezecké stěny - výchova prožitkem a výzvou. 1.vyd. Portál: Praha, 1999. 315 s.

Požadavky

Requirements for credits: Active attendance during the course Acquirement of selected skills and knowledge relating to outdoor education programmes Knowledge test

Garant

doc. PhDr. Jan Neuman, CSc.