Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potápění (PTUS074)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PTUS074 - Potápění, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky a cvičení:Úvod do studia, historie a vývoj potápění.Problematika a bezpečnost při potápění na nadechnutí, komunikace pod vodou, potápěčské signály a jejich použití.Sportovní odvětví potápění, soutěžní formy výcviku.Výcvikové kvalifikace, potápěčské organizace v ČR a ve světě, předpisy a směrnice.Techniky plavání s ploutvemiDrobné práce pod vodou, vyhledávání.Seznámení s potápěčskou technikou.Anatomie a fyziologie potápění.Aplikovaná fyzika při potápění. Kompenzátor vztlaku.Alternativní zdroje vzduchu, dýchání ve dvojici, působení kyslíku a dusíku.Dekompresní teorie, tabulky, dekompresní počítače a potápěčský software. Plánování ponoru.Techniky pohybu pod vodou, orientace pod vodou, plnění drobných úloh.Analýza a řešení potápěčských nehod.Zápočet.Požadavky na zápočet, zkoušku: účast na přednáškách a cvičeních, zápočtový test.

Literatura

Povinná:1. HRNČÍŘ, E., ČERNOCH, O. Zdravotnická problematika potápění. Praha : SPN, 1990.2. KUKLETA, M. Kapitoly z fyziologie potápěče. Praha : UV Svazarmu, 1980.3. VRBOVSKÝ,V. Potápění s přístrojem. Praha : Svaz potápěčů ČR, 1998.4. PYŠ, J . Potápění se základní výstrojí. Praha : skripta FTVS UK, 1996.5. ŠTĚTINA, J. a kol. Fyzika pro potápěče. Praha : ÚV Svazarmu, 1980.

Garant

Mgr. David Vondrášek