Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana člověka za mimořádných událostí II /OO/ (PTUS133)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PTUS133 - Ochrana člověka za mimořádných událostí II /OO/, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Požární ochrana, požární prevence a protipožární opatření, požární bezpečnost staveb, dokumentace požární ochrany.2. Dokumentace integrovaného záchranného systému - obsah a zpracování plánů a dokumentů v rámci IZS a OO (havarijní plánování).3. Druhy mimořádných událostí, jejich členění a působení - typologie podle původu.4. Jaderné elektrárny, jaderná a radiační bezpečnost, radiační havárie a postupy při jejím řešení.5. Prevence závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými přípravky, vysoce toxické látky.6. Terorismus - hrozba 21. století, opatření k boji proti terorismu v podmínkách ČR.7. Řízení ochrany před povodněmi - povodňové orgány, povodňové plány, stupně povodňové aktivity.8. Technické, provozní a organizační zabezpečení jednotného systému varování a vyrozumění - koncové prvky varování a vyrozumění, způsob informování osob o charakteru možného ohrožení a připravovaných opatřeních a způsobu jejich provedení.9. Provádění evakuace a její zabezpečení, orgány pro řízení evakuace.10. Public relations a plán komunikace s veřejností v případě řešení mimořádných událostí.11. Individuální a kolektivní ochrana obyvatelstva, nouzové přežití obyvatelstva, zařízení civilní ochrany.12. Ostatní druhy plánů konkrétních činností pro provádění záchranných a likvidačních prací. 13. Formy a metody přípravy ochrany člověka za mimořádných událostí (OČMU) u dospělé populace.14. Školní výuka ochrany člověka za mimořádných událostí (OČMU) - vzdělávání v oblasti OO.

Literatura

Základní:V rozsahu literatury pro předmět OČMU-I a dále: Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách (vodní zákon).Zákon č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými přípravky (zákon o prevenci závažných havárií).Zákon č. 12/2002 Sb., o státní pomoci při obnově území postiženého živelní nebo jinou pohromou.Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využití jaderné energie ionizujícího záření a o změně některých zákonů (atomový zákon). Doporučená:V rozsahu literatury pro předmět OČMU-I a dále: RICHTER, R. Komunikace s obyvatelstvem při krizových situacích. Praha: MV-GŘ HZS ČR, 2009. ISBN 978-80-86640-65-5. MIKA, O. J. Informovanost obyvatelstva a jeho připravenost na zvládání mimořádných událostí. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2008. ISBN 978-80-7394-111-6.

Požadavky

Zkouška je udělena na základě zpracování 1 seminární práce, písemného testu a ústní zkoušky. V případě neúspěšného písemného testu je zkouška opakována v náhradním termínu. Předpokladem udělení zkoušky je potvrzená účast na přednáškách nad 75% (tj. min. 10 absolvovaných přednášek ze 14 plánovaných - 20 hodin).

Garant

Ing. Josef Fajgar