Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie ochrany obyvatelstva /oOO/ (PTUS188)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PTUS188 - Historie ochrany obyvatelstva /oOO/, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Vývoj výchovných systémů směřujících k vytvoření systému ochrany a obrany v celkovém kontextu dějin.2. Vývoj výchovných systémů směřujících k vytvoření systému ochrany a obrany v našich zemích.3. Vznik a vývoj institucí, jejichž úkolem bylo zajistit ochranu a obranu obyvatelstva ve světě i u nás.4. Vývoj legislativy směřující k zajištění ochrany a obrany obyvatelstva.5. Vývoj mezinárodních smluv majících chránit civilní obyvatelstvo v době válečných konfliktů.6. Vznik, vývoj a poslání Červeného kříže a půlměsíce ve světě a u nás.7. Vznik, vývoj a poslání organizované protipožární ochrany ve světě a u nás.8. Skautské hnutí a jeho role v systému obrany a ochrany obyvatelstva.9. Sokolské hnutí a jeho role.10. Vývoj civilní obrany a branné výchovy ve světě a u nás.11. Další organizace zabývající se humanitární pomocí a ochranou obyvatel.12. Zákony zabývající se ochranou civilního obyvatelstva u nás od roku 1918.

Literatura

Beck, P. Příspěvky k dějinám požární ochrany. Praha: Fire Edit, 1994.Bělina, P. a kol. Dějiny evropské civilizace II. Praha: Paseka, 1997.Čornej, P. a kol. Dějiny evropské civilizace I. Praha: Paseka, 1997.Dorazil, O. Henri Dunant 1828-1910. Praha: Červený kříž, 1938.Fikar, A. Stručné dějiny Sokolstva. Praha: Nakl. Čs. obce sokolské, 1948.Hanzík, V. Průvodce dějinami skautingu. Hradec Králové: Okresní rada Junáka, 1990.Jirásko, L. Církevní řády a kongregace v zemích českých. Praha: Fénix, 1991.Lom, M. Historie českého skautingu slovem a obrazem. Mladá Boleslav: Šebek a Pospíšil, 1990.Potočný, M. Mezinárodní organizace. Praha: Svoboda, 1980.Potočný, M. Práva mezinárodních organizací. Praha: Panorama, 1984.Svojsík, A. B. Základy junáctví . Praha: Merkur, 1991.Tyrš, M. Náš úkol, směr a cíl. Praha: Olympia, 1971.

Požadavky

Požadavky k zápočtu : Vypracování seminární práce, test z přednášené látky a zadané literatury.

Garant

PaedDr. František Parkan

Vyučující

PaedDr. František Parkan