Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tělesná výchova a sport zdravotně postižených (PZTV169C)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PZTV169C - Tělesná výchova a sport zdravotně postižených, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:Úvod do problematiky a význam TVS pro zdravotně postižené. Základní terminologie. Definice a rozdělení zdravotních postižení. Historie tělovýchovy a sportu zdravotně postižených. Organizace sdružující zdravotně postižené sportovce a profesionály pracující v oboru. Psychosociální aspekty postižení a aplikovaných tělesných aktivit. Komunikace se zdravotně postiženými lidmi.Testování a pohybový režim zdravotně postižených. Problematika klasifikace ve vrcholovém sportu.Problematika integrace a dostupnosti aktivit. Adaptace a její principy.Kompenzační pomůcky pro sport zdravotně postižených.Vybrané letní a zimní sporty pro zdravotně postižené (pravidla, adaptace, klasifikace). Semináře:TVS zrakově a sluchově postižených. Biomedicínská charakteristika (příčiny, důsledky, rozdělení a specifika). Možnosti, indikace a kontraindikace pohybových aktivit. Speciální pomůcky. Kasuistiky. TVS tělesně postižených (paraplegie, DMO, amputace atd.). DttoTVS psychosociálně postižených (mentální retardace, autismus, poruchy učení). DttoTVS osob s civilizačními chorobami a seniorů. DttoManagement sportovních aktivit pro zdravotně postižené.Hospitace / stáž I - praktická ukázka sportovních aktivit zdravotně postižených (návštěva sportovního oddílu).Hospitace / stáž II - praktická ukázka sportovních aktivit zdravotně postižených (návštěva sportovního oddílu).Požadavky na zápočet a zkoušku: 100 % účast studentů na seminářích, seminární práce

Literatura

SHERRILL, C. (Ed.). Adapted Physical Activity, Recreation and Sport: Crossdisciplinary and Lifespan. 5. ed. Boston: McGraw-Hill, 1998. ISBN 0-697-25887-4.Australian Sports Commission. Give it a go: Including people with disabilities in sport and physical activities. 2001.KÁBELE, J. Sport vozíčkářů. 1. vyd. Praha : Olympia, 1992. RADA EVROPY. Evropská charta sportu pro všechny: zdravotně postižené osoby. MŠMT ČR : 1996.

Požadavky

to be present at 75 % of all lectures (for "visits or guests", it is 100 %) essay on selected topic - group work

Garant

Mgr. Eva Prokešová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Prokešová, Ph.D.