Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Exercise programs for people with health impairment (PZTV200C)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PZTV200C - Exercise programs for people with health impairment, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky:1. Úvod do problematiky. Důležitost a obecné principy tělovýchovných programů pro oslabené jedince.2. Repetitorium zátěžového testování a dalších metod funkčního hodnocení jako nezbytného předpokladu pro tvorbu pohybového programu. 3. Oslabení pohybového systému. Biomedicínský základ oslabení. Působení pohybové aktivity u vybraných diagnóz. Doporučené a kontraindikované aktivity. 4. Oslabení kardiovaskulárního systému. Biomedicínský základ oslabení. Působení pohybové aktivity u vybraných diagnóz. Doporučené a kontraindikované aktivity. 5. Oslabení metabolická. Biomedicínský základ oslabení. Působení pohybové aktivity u vybraných diagnóz. Doporučené a kontraindikované aktivity. 6. Oslabení respirační. Biomedicínský základ oslabení. Působení pohybové aktivity u vybraných diagnóz. Doporučené a kontraindikované aktivity. 7. Oslabení imunitního systému. Biomedicínský základ oslabení. Působení pohybové aktivity u vybraných diagnóz. Doporučené a kontraindikované aktivity. Semináře:Jednotlivé typy pohybových aktivit jako součást tělovýchovného programu.Ukázka zátěžového testu a funkčního hodnocení oslabeného jedince (hospitace).Tvorba pohybového programu pro jedince s pohybovým oslabením (kasuistika).Tvorba pohybového programu pro kardiaka (kasuistika).Tvorba redukčního programu pro obézní jedince (kasuistika).Tvorba pohybového programu pro jedince s respiračním oslabením (kasuistika).Návštěva zařízení, kde jsou realizovány tělovýchovné programy pro oslabené (hospitace).

Literatura

MÁČEK, M., RADVANSKÝ, J., et al. Fyziologie a klinické aspekty pohybové aktivity. Praha: Galén, 2011. ISBN 978-80-7262-695-3.HOŠKOVÁ, B., a kol. VADEMECUM. Zdravotní tělesná výchova (druhy oslabení). Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2137-1.PLACHETA, Z. a kol. Zátěžová funkční diagnostika a preskripce pohybové léčby ve vnitřním lékařství. Brno: Masarykova Univerzita, 1995. DURSTINE, J. L., MOOR, E. G., PAINTER, P. L., ROBERTS, S. O. : ACSM´ s Exercise Management for Persons with Chronic Diseases and Disabilities. 3rd ed., Human Kinetics, ACSM, 2009. ISBN-13: 978-0-7433-9. VONDRUŠKA, V., BARTÁK, K. Pohybová aktivita ve zdraví a v nemoci. Hradec Králové: Klinika tělovýchovného lékařství FN a LFUK. 1999. ISBN 80-238-4536-5. Vybrané články z časopisu Medicina Sportiva Bohemica et Slovaca a další odborné literatury zaměřené na danou problematiku. Internetové zdroje: www.acsm-msse.org www.fims.org

Požadavky

100 % účast studentů na seminářích, seminární práce

Garant

PhDr. Klára Daďová, Ph.D.