Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tělovýchovné programy pro zdravotně oslabené (PZTV201N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PZTV201N - Tělovýchovné programy pro zdravotně oslabené, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky a semináře:Úvod do problematiky. Důležitost a obecné principy tělovýchovných programů pro oslabené jedince.Repetitorium zátěžového testování a dalších metod funkčního hodnocení jako nezbytného předpokladu pro tvorbu pohybového programu. Oslabení pohybového, kardiovaskulárního, respiračního, imunitního systému a oslabení metabolická - biomedicínský základ oslabení. Působení pohybové aktivity u vybraných diagnóz a doporučené a kontraindikované aktivity. Jednotlivé typy pohybových aktivit jako součást tělovýchovného programu. Tvorba a ukázka pohybového programu pro jedince s pohybovým, s respiračním oslabením a pro kardiaky (kasuistiky). Tvorba a ukázka redukčního programu pro obézní jedince (kasuistika).

Literatura

MARŠÁLEK, P. Pohybová terapie po akutních srdečních příhodách. Praha: TRITON, 2006. ISBN 80-7254-709-7. VONDRUŠKA, V., BARTÁK, K. Pohybová aktivita ve zdraví a v nemoci. Hradec Králové: Klinika tělovýchovného lékařství FN a LFUK. 1999. ISBN 80-238-4536-5.ADAMÍROVÁ, J., SYSLOVÁ, V., BARTŮŇKOVÁ, S., a kol. Zdravotní tělesná výchova při jednotlivých druzích oslabení, 2. upravené vydání. Praha: Česká asociace sport pro všechny, 2005. ISBN 80-86586-15-4.PLACHETA, Z. a kol. Zátěžová funkční diagnostika a preskripce pohybové léčby ve vnitřním lékařství. Brno: Masarykova Univerzita, 1995.DURSTINE, J. L., MOOR, E. G., PAINTER, P. L., ROBERTS, S. O. : ACSM? s Exercise Management for Persons with Chronic Diseases and Disabilities. Third edition, Human Kinetics, American College of Sports Medicine, 2009. ISBN-13: 978-0-7433-9.Vybrané články z časopisu Medicina Sportiva Bohemica et Slovaca a další odborné literatury zaměřené na danou problematiku.Internetové zdroje:www.acsm-msse.org www.fims.orgwww.ncpad.org

Požadavky

100 % účast studentů na seminářích vypracování a prezentace seminární práce písemný zápočtový test.

Garant

PhDr. Andrea Levitová, Ph.D.PhDr. Klára Daďová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Klára Daďová, Ph.D.